copyright OVAM
Professionele Bachelor

Idea and Innovation Management

INSCHRIJVEN

Als creativiteit, vernieuwing & innovatie jou als muziek in de oren klinkt, kies dan voor deze opleiding!

De toekomst maken we samen

De wereld verandert almaar sneller. De uitdagingen zijn groot. Gewoon blijven doen wat we altijd al deden is geen optie meer. Bedrijven en organisaties zoeken mensen die hen helpen met een andere blik te kijken en te innoveren.

Daarom reikt de opleiding Idea & Innovation Management het breedste pallet aan van tools om te vernieuwen, te ondernemen, te creëren en te communiceren. De vakken zijn volledig toegespitst op wat een goede innovatiefacilitator moet kennen en kunnen: je leert over trendanalyse, maatschappelijke en technologische innovaties, ideeëngeneratie en conceptontwikkeling. Je leert ook hoe je een businesscase bouwt, welke verdienmodellen je kan toepassen, hoe je een goed financieel plan maakt en hoe je samenwerkt om nieuwe ideeën in de markt te zetten.

Na je studies liggen heel veel wegen voor je open. Je bent dan perfect opgeleid om creativiteit en vernieuwing te stimuleren. Dat kan je als ondernemer in je eigen bedrijf of verder zowat overal: in non-profitorganisaties, grote en kleine bedrijven, overheden en start-ups waar je innovatietrajecten helpt opstarten, faciliteren en implementeren.

Een unieke opleiding

Idea & Innovation Management is uniek. In Vlaanderen zijn we de eerste en enige opleiding die zich volledig richt op innovatief ondernemen. Daarmee behoren we wereldwijd tot een heel select groepje.

Het programma steunt op vier pijlers: Creativiteit, Innovatie, Ondernemerschap en - heel belangrijk - People Skills. Heel wat vakken komen in geen enkele andere opleiding in Vlaanderen aan bod.

Alle docenten zijn specialisten in innovatiedomeinen. Zij werken parttime bij ons, daarnaast staan ze nog dagelijks in de praktijk.

Alle bedrijven zoeken zich rot

Alle bedrijven, groot en klein, zoeken zich rot naar mensen die ideeën zien, kunnen ontwikkelen en implementeren. Je kunt niet vroeg genoeg de mindset aanleren om dat succesvol te doen. Deze opleiding is dan ook simpelweg… het beste idee!

Dirk Oosterlinck
Group Director Business Development, Marketing & Innovation bij Mensura

Wat de opleiding bijzonder maakt is de vrijheid (in denken en doen) en docenten die heel dicht bij de studenten staan. Maar ook de studenten hebben een soort samenhangende visie op het leven: niet zwart-wit kijken, maar liever alle kleuren van de regenboog zien!

Matthias Van Der Eecken
Afgestudeerd in 2018

Wie ben je?

Jij

… wil impact hebben en ergens het verschil kunnen maken
… durft uit je comfortzone te komen
… wil creëren, motiveren en ondernemen
… bent zelfredzaam en gesteld op je autonomie
… wil plezier beleven aan wat je doet
… bent open-minded, nieuwsgierig
… stelt dingen graag in vraag
… droomt ervan om ooit een eigen bedrijf te starten
… wordt graag uitgedaagd
… wil een opleiding waar je jezelf mag zijn en als persoon kan groeien

profiel student Idea

Idea & Innovation Management was voor mij een deur die openging. Ik vond tussen het "gewone" opleidingsaanbod niet echt iets waarvan ik dacht "Dit is echt iets voor mij." Innovatie is wat de wereld nodig heeft. Ik kan deze opleiding aan iedereen aanraden die het beste uit zichzelf wil halen.

Amber Jano
Afgestudeerd in 2017

Top 10 future proof skills

Bij IIM krijg ik een stevig fundament van kennis en skills. Ik word uitgedaagd om anders te durven denken en ik leer in scenario's nadenken over de toekomst. Ik kan hier mezelf ontplooien tot een veelzijdig iemand die unieke ideeën kan omzetten in verrassende projecten.

Ben Van Camp
Tweedejaarsstudent Idea & Innovation Management 2018

Ben je een student uit Nederland?

Idea & Innovation Management heet studenten uit Nederland zeer welkom!

 • Nederlandse studenten met een VWO of MBO-
diploma niveau 4, kunnen meteen starten met de bachelor Idea & Innovation Management. Zij volgen het gewone studietraject.
 • Wie enkel een HAVO-diploma heeft, moet eerst slagen in ten minste één jaar van het hoger onderwijs in Nederland (hogeschool of universiteit) of geslaagd zijn voor het landelijk examen dat in Nederland toegang geeft tot universitair onderwijs.
 • Behaalde je Nederland al een bachelor- of masterdiploma, dan word je vrijgesteld van het 1ste jaar. Je volgt dan een verkort traject van 120 studiepunten.

Trajectbegeleider Hilde Hendrickx geeft graag meer informatie.

Je bent afgestudeerd. Wat nu?

Waar kan je aan de slag?

In veel bedrijven bestaat er vandaag nog geen kant-en-klare functie als Junior Idea & Innovation Manager. Dat komt omdat innovatief ondernemerschap vaak nog in een prille fase zit. Seniors kunnen wel leergierige junior professionals als jij gebruiken. Reden te meer om klaar te zijn voor de toekomst en je loopbaan als Junior Idea & Innovation Manager bij:

 • kleine en grote bedrijven
 • multinationals
 • non-profit organisaties
 • start-ups
 • innovatiegerichte dienstenbedrijven (Flanders DC, Sociale Innovatiefabriek, innovatiecentra, designbureaus, ...)
 • overheden
 • federaties en vakorganisaties
Na je studie

Wat kan je met deze opleiding?

Als Idea & Innovation Manager werk je mee aan duurzame markt- en maatschappijgedreven innovaties en business. Jij bent de ideale medewerker om innovatietrajecten te helpen opstarten, faciliteren en implementeren. Je helpt innovatieprocessen te vertalen naar succesvolle nieuwe producten, diensten, concepten en strategieën vanuit drie rollen:

 1. Je bent een screener: je gaat op zoek naar tendensen, opportuniteiten en behoeften zowel binnen als buiten de organisatie of het bedrijf.
 2. Je bent een innovatiefacilitator: je creëert de omstandigheden en begeleidt het proces van idee-initiatie tot de ontwikkeling van een echte innovatie die duurzame waarde creëert voor de organisatie.
 3. Je bent een bruggenbouwer: je netwerkt en brengt partijen uit verschillende contexten, disciplines en sectoren samen om innovatieve synergieën te ontwikkelen.
  Troeven na de opleiding

   Jouw troeven na de opleiding

   • je brede visie op de maatschappij
   • je vermogen om een probleem of situatie vanuit nieuwe en andere invalshoeken te benaderen
   • je mogelijkheid om sociale en maatschappelijke uitdagingen voor de toekomst mee te helpen vormgeven
   • je praktijkgeoriënteerde kennis en aanpak.

   Deze troeven en je drive en engagement maken je perfect inzetbaar in het bedrijfsleven.

   Waarom bedrijven achter deze opleiding staan

   • We hebben nood aan jongeren die met een andere blik naar organisaties en mensen kijken en klaar staan om de verandering mee te helpen waarmaken. Nele Vandenbroeck, Corporate Marketing marktonderzoek en trendwatching, Colruytgroup
     
   • Omdat deze opleiding kansen geeft aan mensen die het waarom van mijn onderneming respecteren en die tegelijkertijd fundamenteel in vraag stellen. Omdat ze jonge mensen sterk maakt in het doen wat ze niet kunnen laten. En omdat deze opleiding young potentials sterkt in hun ondernemerschap door persoonlijke groei en ontplooiing. - Tim Demeyer, Organisatieontwikkeling, Colruytgroup
     
   • Omdat er nood is aan Young Evangelists die met een frisse kijk én kennis van zaken de – vaak iets oudere – decision makers kunnen bijstaan op de bumpy road van innovatie. - Jo Nachtergaele, StudiJo50
     
   • Het is een uitdaging om in tijden van permanente ‘challenge & change’ scherp te blijven staan. Daarom moeten we onze krachten bundelen om ons innovatievermogen slagkracht te geven. Samen met fris en vernieuwend talent. - Marleen Limbourg, adviseur strategisch personeelsbeleid en organisatieontwikkeling, MLAdvisie
     
   • Omwille van de sprankelende dynamiek die deze jonge mensen teweeg zullen brengen en waar onze industrie zo’n nood aan heeft. Innovatie is de zuurstof van toekomstig succes. - Stijn Broucke, Technology and application scouting, Atlas Copco
   Na je studie

   Dit staat op je te wachten.

   Een formidabele bootcamp tijdens je eerste week.

   Omdat wij geloven dat relaties tussen mensen de basis is van alles trek je in de eerste lesweek drie dagen op bootcamp. Wij vinden het vanzelfsprekend dat studenten elkaar goed leren kennen. Zo voelt iedereen zich snel thuis in de opleiding, ontstaan als vanzelf vriendschappen en wordt de klasgroep een hechte groep. Met al het groepswerk dat volgt, is dat geen overbodige luxe. Je gaat er intensief, onconventioneel en creatief met elkaar aan de slag. Je leert elkaar en je lesgevers op de meest ideale manier kennen. Je gaat aan de slag op enkele concrete opdrachten binnen en buiten de schoolmuren. Je ontdekt alles over onze aanpak: coachend, persoonlijk, veel ruimte voor feedback in het leerproces en tijdens opdrachten.

   Hoe verloopt de rest van het jaar?

   Je volgt lessen die gecombineerd worden met workshops. Je werkt aan projecten voor een opdrachtgever uit het werkveld. Je krijgt een stevige onderbouw in hoorcolleges, maar alleen waar nodig. Je krijgt in het tweede jaar in quasi elk vak een opdracht mee. Sommige vakken krijg je een heel jaar lang, andere verwerk je in één semester. Bij vakken als Projectmanagement, Innovation Management, Business Case, Financial Planning en Innovatiecase uit persoonlijk engagement, werk je aan een reëel project en word je begeleid door coaches.

   verloop jaar
   Bootcamp Idea and Innovation Management

   Je vakken steunen op 4 grote pijlers

   Pijler creativiteit

   Wat gebeurt er als je oplossingsgericht denken, anders denken en creatief denken combineert? Dan krijg je vuurwerk. Echte creativiteit.

   Je ontwikkelt je eigen creativiteit en je leert hoe je deze bij anderen kan ontwikkelen. Daar zorgen de specifieke creativiteitstechnieken en de doorgedreven toepassing ervan in andere vakken wel voor.

   Pijler Innovatie

   Innoveren kan alleen met een open geest. Met een 360° visie op de continue veranderingen. Dat is meteen ook de visie die je aanleert in je opleiding. De visie die je mee ontwikkelt bij elk onderwerp dat je krijgt aangeboden. De visie die jij ontwikkelt uit jouw nieuwe inzichten en attitudes.

   Pijler Ondernemerschap

   Onze opleiding is stevig geworteld in de bedrijfswereld. De docenten zijn er als expert aan de slag en halen er de beste inzichten over ‘life as it is’ in organisaties. Hun inzichten vormen de essentie van de vakken. Zij leren je te denken als een ondernemer: scherp, met visie en doelgericht.

   Pijler People Skills

   People Skills vormen de lijm tussen creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Je traint vaardigheden en attitudes die je inzicht geven in jezelf en in anderen. Zo leer je situaties beter inschatten. Dit stelt je in staat om projecten en groepswerk optimaal te laten verlopen. Je vertrekt hierbij van de specifieke talenten van elk individu en zoekt samen naar de ideale rolverdeling die nodig is voor de realisatie.

   Veld
   Credits
   Pijler Creativiteit
   Creativiteitstechnieken
   4
   Pijler Innovatie
   Innovation Management 1 & project
   5
   Digitale transformatie: Trends, tools & technieken
   4
   Innovatie in de media
   4
   Research: basics
   7
   Trendwatching
   5
   Pijler Ondernemerschap
   Business Management
   5
   Marketing & Brands
   7
   Toegepaste ICT
   5
   Pijler People Skills
   Coaching 1
   3
   Self management 1
   3
   Inleiding in de humane wetenschappen
   5
   Geïntegreerd
   Agile Projectmanagement & Teamwork
   3
   Veld
   Credits
   Pijler Creativiteit
   Design thinking, Concepting, Prototyping (Eng)
   4
   Idea Promotion
   5
   Pijler innovatie
   Innovation management 2
   5
   Recentste technologische innovaties
   3
   Recentste maatschappelijke innovaties
   5
   Design and Innovation Research
   6
   Trendimplementatie
   5
   Pijler Ondernemerschap
   Business Case & Project
   7
   Financial Planning & Project
   3
   Meso-economie
   3
   People Skills
   Coaching 2
   3
   Self Management 2
   3
   Geïntegreerd
   Stage 1
   8
   Veld
   Credits
   Pijler Creativiteit
   Business Creativity (Eng)
   5
   Pijler Innovatie
   Innovation Management 3
   3
   Organisaties in beweging
   5
   Strategic Futures Orientation (Eng)
   5
   Keuzevak: Open ruimte of Innovation Today (Eng)
   5
   Pijler Ondernemerschap
   Business modeling, Finance & IP
   7
   Pijler People Skills
   Coaching & Self Management 3
   3
   Networking & Intercultural Skills (Eng)
   5
   Pijler geïntegreerd
   Stage 2
   15
   Innovatiecase uit persoonlijk engagement
   7

   Het normale gaat deels de vuilbak in

   Ik hoor van vrienden die in hun aula’s zitten dat het allemaal maar heel gewoontjes en saai verloopt en de prof maar blijft uitleggen. IIM is anders. IIM gooit het normale deels de vuilbak in en haalt het ongewone uit de student. Iets wat de student diep vanbinnen is. Het is een bijzondere, maar zeer fijne en aangename richting.

   Dylan Verheyen
   Student Idea & Innovation Management
   Idea en Innovation Management bootcamp

   ECTS-fiches

   Wil je gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), dan kan je terecht in de ECTS-fiches.
   Je kan ook de specifieke leerresultaten doornemen.

   Innovatiecase

   De Innovatiecase uit persoonlijk engagement is het sluitstuk van de opleiding, is het laatste project waarin je samen met één of twee collega’s je verworven inzichten en competenties gebruikt. In het derde deeltraject kies je samen met je coördinator en een externe opdrachtgever die je zelf aanbrengt een project, waar je een groot deel van het jaar aan werkt. De Innovatiecase is de ultieme gelegenheid om aan jezelf en je docenten te tonen hoe goed je wel geworden bent. Samen met je teamgenoten werk je autonoom aan een project waarin je je passie terugvindt. Je wordt tijdens het project gecoacht door docenten die je tijdens helpdesks helpen waar nodig. Studenten die tijdens hun studie een innovatief product of een innovatieve dienst willen realiseren, kunnen op onze steun rekenen bij de start van hun eigen onderneming, en hebben meteen ook hun afstudeerproject te pakken. Omdat hen een zwaardere opdracht wacht, beginnen zij al in het 2de jaar van hun opleiding met de realisatie.

   Opzet van de Innovatiecafés is om studenten en belangstellenden telkens rond een specifiek thema in contact te brengen met een keynote speaker en een aantal start-ups.

   In “Stand Up for Start Ups” krijgen jonge starters 3 minuten de tijd om hun idee of bedrijf te pitchen. De keynote speaker is veelal een autoriteit in zijn/haar domein met vele innovatie-kilometers op de teller. Na afloop van de keynote is er een debat of een uitgebreide Q&A. De avond wordt afgesloten met een Networking Drink.

   De Innovatiecafés zijn een initiatief van de Erasmushogeschool Brussel, afdeling Idea & Innovation Management, in samenwerking met Start It @ KBC.

   Kom naar het volgende Innovatiecafé

   Je bent meer dan welkom op ons volgende Innovatiecafé! Schrijf je hier in.

   De stages: het echte leven in een organisatie

   In de praktijkgerichte aanpak van onze opleiding vormen de stages in het tweede en derde leertraject een hoeksteen. Zij zijn een bad in de realiteit van het werkveld, waarin je je praktische vaardigheden en competenties verder kan ontwikkelen, eigen interesses en talenten ontdekken. Bovenal ervaar je hoe ‘het echte leven’ in een organisatie er kan uitzien.

   Een bevestiging van de relevantie van de praktijk- en theorielessen

   De stage was niet alleen één van de beste manieren om te zien hoe men in de realiteit omgaat met innovatie, maar het was vooral een bevestiging van de relevantie van de praktijk- en theorielessen. Door ondergedompeld te worden in een bepaalde bedrijfscultuur, kan je helpen in verschillende projecten, observeren wat er goed of slecht gaat, om zo uiteindelijk een totaalbeeld van een organisatie te krijgen op verschillende vlakken. Het fijnste aan de stage was het werken met de stagepartner, omdat je door verschillende dynamieken samen te brengen, tot diepgaandere oplossingen kan komen.

   Yannick Van Elsué
   Student Idea & Innovation Management

   Je tweedejaarsstage

   Tijdens je stage in het tweede jaar werk je op dezelfde stageplaats gedurende zes weken met een andere student samen op één duidelijk afgelijnd project.

   Je keuze van stageplaats

   Tijdens de eerste stageperiode geven we de voorkeur aan middelgrote bedrijven en organisaties. Deze hoeven nog niet te beschikken over een vaste structuur voor innovatie. Interesse, de wil om te vernieuwen, om verandering in gang te zetten, zijn belangrijker. Op deze stageplaatsen heb je een bedrijfsmentor die je begeleidt; op de campus heb je een stagebegeleider die je superviseert.

   Organisatie-inzicht

   Het is de bedoeling dat je tijdens deze stage bijkomende inzichten verwerft. De praktijk van je stageplaats leert je hoe organisaties in elkaar zitten en hoe ze gestructureerd zijn. Je leert te begrijpen welke processen gebruikt worden om innovaties aan te sturen, op welke manieren stakeholders in die processen betrokken zijn en welke drempels opgeworpen worden in innovatieprocessen en hoe deze kunnen vermeden worden.

   Een praktijkstage

   Tijdens de stage kan je je verworven competenties in de praktijk toetsen. Je loopt mee in een concreet innovatie- of veranderingsproject, zodat je je onderzoeksvaardigheden kan inzetten, je creativiteit aan de dag kan leggen. Je leert vooral dat je je opdracht pas kan uitvoeren als je leert te organiseren, te communiceren en in team te werken. Je krijgt 3 stageopdrachten

   Je krijgt 3 stageopdrachten

   Stage Idea

   1. De innovatie-audit

   De innovatie-audit is gebaseerd op een internationaal gebenchmarkte innovatie-audit van de Vlaamse innovatiecentra, en een aanzienlijk deel van de stagetijd in beslag. De inzichten uit deze audit rapporteer je, zodat je stageplaats ermee aan de slag kan. Maak je geen zorgen, we verwachten nog niet dat je aanbevelingen voor praktische acties formuleert.

   Stage Idea

   2. De brainstorm / creatieve sessie

   De inzichten in brainstorm / creatieve technieken die je aangeleerd kreeg in het eerste jaar, kan je nu uitgebreid oefenen: je zet immers een brainstormsessie op met een multidisciplinair samengesteld team, met een thema dat wordt aangereikt door je stagementor. Jij organiseert en faciliteert de brainstorm en levert een idee-fiche af, samen met een schriftelijke neerslag van het proces.

   Stage opdracht Idea

   3. Concrete inzet bij een bestaand project

   Uiteraard krijg je van je stagebedrijf nog een bijkomende opdracht, zodat je je leercurve kan optimaliseren en je zoveel mogelijk betrokken bent in de dagelijkse werking van je stageplaats. Je zal dus kunnen deelnemen aan vergaderingen, meewerken aan de realisatie van (eenvoudige) communicatiemiddelen, presentaties optimaliseren, planningen opmaken, participeren aan onderzoek,…

   Je derdejaarsstage

   Je sluit je opleiding af met een stage van drie maanden in binnen- of buitenland. Je gaat dan aan de slag in organisaties die al ervaring hebben in innovatieprocessen of die een innovatietraject willen opstarten, zodat je hier actief kan bij betrokken worden.

   Experimenteren met de modellen en theorie

   Tijdens mijn stage bij Colruyt leerde ik vanuit heel wat verschillende perspectieven naar innovatie te kijken. Het fijne aan mijn stage was dat ik zelf kon gaan experimenteren met de modellen en theorie die in de lessen aan bod waren gekomen. De leerstof die we in de les zagen, kwam toen écht tot leven. Ik had nooit gedacht dat innovatie zo veelzijdig kon zijn.

   Remy Van Humbeeck
   Student Idea & Innovation Management - Afgestudeerd juni 2017

   Zorgen voor kwaliteit

   De Erasmushogeschool  Brussel en haar opleidingen dragen kwaliteit hoog in het vaandel. We zorgen ervoor dat elke student een opleiding krijgt die voldoet aan nationale en internationale standaarden en maximaal kansen biedt op een succesvolle carrière.

   EhB hanteert hiervoor een kwaliteitsopvolgingssysteem, de regie. Dit is een eigen systeem van kwaliteitsgarantie. Door de uitvoering van deze regie verzekert EhB dat de kwaliteit van haar opleidingen continu verbetert. Hiermee voldoet EhB meteen ook aan de decretale eisen m.b.t. kwaliteitszorg. 

   IIM: een kwaliteitsvolle opleiding! 

   Op 12 en 13 februari 2019 vond de onderwijsvisitatie van de opleiding Idea and Innovation Management (IIM) plaats. Tijdens deze visitatie werd de kwaliteit van de opleiding geëvalueerd door een commissie van experten. De onderwijsvisitatie kadert in de opdracht van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) betreffende de externe kwaliteitszorg in het Vlaamse hoger onderwijs. Goed nieuws want de commissie besloot dat de opleiding IIM kwaliteitsvol onderwijs levert dat voldoet aan drie kwaliteitswaarborgen: beoogd eindniveau (1); onderwijsleeromgeving (2) en gerealiseerd eindniveau (3). Benieuwd naar de sterktes en aanbevelingen die naar voren kwamen uit de onderwijsvisitatie? Neem dan een kijkje in de kwaliteitsfiche! 

   Input van stakeholders is een belangrijk speerpunt in de regie. Om de input van haar stakeholders te verankeren in de werking, organiseert elke opleiding van EhB een cyclische afname van bevragingen bij studenten, medewerkers, alumni en werkveld. In de kwaliteitsfiche kan je terugvinden wat studenten vinden van de opleiding IIM en wat alumni, werkveld en werknemers ons te vertellen hebben. 

   Kengetallen

   Wie volgt de opleiding IIM? Hoe doen studenten het in het eerste jaar in de opleiding? En hoe lang doen studenten IIM over het behalen van hun diploma?

   Benieuwd naar het antwoord op deze vragen? Neem dan zeker hier een kijkje.

   Brussel, in het hart

   Campus Bloemenhof EhB

   Men zegt wel eens ‘Brussel is geen stad, het is een mentaliteit’. Brussel is de stad voor een Idea & Innovation Manager in spe: open voor verschillende wereldbeelden, voor culturele inspiratie, voor het nieuwe. Brussel is de ontmoetingsplek waar inspirerende mensen elkaar leren kennen. Waar nieuwe gewoontes sneller dan elders ontdekt worden. Waar je keuze aan activiteiten oneindig lijkt. Daarom is Brussel ook de grootste studentenstad van het land. Met trein, bus of metro ben je zò op de campus. Of je gaat op kot en wordt zo een beetje een brusseleir?

   Je volgt les op campus Bloemenhof of op campus Kanal, beide in hartje Brussel. Campus Bloemenhof vind je aan het charmante Bloemenhofplein, vlakbij de Dansaertwijk. De grootste troef van deze campus: het grote dakterras waar je 's middags kan lunchen en kan genieten van het panoramisch zicht. Campus Kanal ligt pal in de hippe Dansaertwijk. Met de laatste technologische snufjes, future classrooms en learning spaces is deze campus klaar voor de toekomst. De campussen zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde treinstation is Brussel-Centraal. Vanaf hier stap je 15 min tot aan de campus. Of neem metro 1 of 5 tot aan halte Sint Katelijne. Vanaf Brussel-Noord of Brussel-Zuid neem je tram 3 of 4 en stap af aan Beurs of Anneessens.

   Dankzij het voordelige MIVB-abonnement rijd je een heel jaar voor slechts 12 euro door de stad! Gebruik je liever de fiets, dan parkeer je met gemak je fiets van Villo in het station tegenover onze campus. Een jaarabonnement voor deze deelfiets kost nog geen 35 euro.

   Campus Bloemenhof Kanal
   Adres Zespenningenstraat 70
   1000 Brussel
   Slotstraat 28
   1000 Brussel
   Telefoon 02 213 61 10 02 899 71 00
   E-mail mm@ehb.be mm@ehb.be

   Studeren in het buitenland

   Inspiratie uit het buitenland? Mais bien sûr en of course!

   Trekt studeren in het buitenland jou aan? In het derde jaar van je opleiding kan je voor een semester naar het buitenland, in het kader van Erasmus. Je werkt een studieprogramma af aan een van onze partnerinstellingen.

   Ook voor je stage mag je naar het buitenland. Hiervoor kun je eventueel een mobiliteitsbeurs krijgen. Opmerkelijke projectvoorstellen voor een stage in een ontwikkelingsland komen ook in aanmerking voor een reisbeurs. Studenten gingen al naar Frankrijk, Zuid-Afrika, Spanje, Panama, Nederland, Duitsland, Verenigde Staten, Indonesië, Ierland en Turkije.

   Het departement is ook lid van SPACE, een Europees netwerk van hogescholen en universiteiten dat de mobiliteit van docenten en studenten promoot en internationale examens organiseert.

   Om je nieuwsgierigheid voor het buitenland alvast wat aan te scherpen, trekken we elk jaar samen naar de Dutch Design Week in Eindhoven, een onvergetelijke en bijzonder inspirerende uitstap.

   Verkort traject Idea & Innovation Management

   Verkort Traject Idea & Innovation Management

   Heb je ergens anders al een diploma of credits behaald? Dan kunnen we jou wellicht een individueel studietraject aanbieden.

   Heb je de voorbije jaren al heel wat relevante werkervaring opgedaan? Wist je dat je deze kan gebruiken om vrijstellingen te krijgen voor een individueel studietraject?

   Ook voor studenten uit Nederland hebben we interessante studiemogelijkheden!

   Info voor partnerbedrijven

   Ben je op zoek naar een student die actief en met kennis van zaken kan meewerken om je innovatieplannen vorm te geven? Look no further!

   Aan onze opleiding Idea & Innovation Management studeren ondertussen ieder jaar jonge wolven af met een bijzondere appetijt voor vernieuwing, verandering, beweging, innovatie. En de meesten onder hen zijn hun honger al volop aan het stillen, want een eerste job was snel gevonden.

   Te laat dus? Tuurlijk niet! Elk jaar opnieuw komt een nieuwe lichting aangehold... en ze zijn op z'n minst even hongerig. Here's the good news: jij kan ze voeden! Werkt je bedrijf of organisatie actief aan innovatie of wil je jezelf in de nabije toekomst beter wapenen tegen verandering? Tja, dan komen ze straks misschien wel uit je hand eten? En daar heb je zowaar drie keer de kans toe...

   partnerbedrijven Idea & Innovation management

   Stages

   Tijdens de vorige stageperiode werden onze studenten ingezet in verschillende afdelingen, van innovatie over algemene directie, personeelsbeleid, marketing of business. Ze werkten samen met organisaties als Accenture, VRT, Medialaan, Nationale Loterij, Telenet, Proximus, Colruyt Group, Baloise, Atlas Copco, Agentschap voor Natuur en Bos, Decathon, KBC, Bekaert, Joker, Agoria, UZ Leuven, De sociale innovatiefabriek, Voka, Unizo, Partena en Vlaamse en Federale overheid.

   Stage van de tweedejaars

   De tweedejaars houden een innovatie-audit in jouw bedrijf of organisatie, voeren een brainstorm of creatieve sessie uit en werken mee aan je projecten. Dit academiejaar loopt de stage van dinsdag 16 februari tot en met vrijdag 26 maart 2021.

   Stage van de derdejaars

   De derdejaars lopen stage van maandag 15 maart tot en met vrijdag 28 mei 2021, bij innovatieve startups, KMO’s, non-profitorganisaties, bij multinationals of overheden. De precieze opdracht bepalen we graag in onderling overleg.

   De Innovatiecase

   Het orgelpunt van de opleiding is de Innovatiecase. Van oktober 2020 tot maart 2021 werken teams (twee of drie studenten) aan een innovatie-opdracht. De precieze activiteiten hangen uiteraard af van de opdracht. Soms ligt de focus op trendonderzoek, op innovatie-activiteiten of –tools. Misschien vergt de opdracht de concrete uitwerking van business cases of moeten (interne) klanten bevraagd worden. Maatschappelijke organisaties kunnen misschien ook wel hulp gebruiken om innovatiever uit de hoek te komen? Start-ups zijn dan weer gebaat bij implementatie.

   Workshop Innovation Hunt

   Met steun van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen ontwikkelde de opleiding Idea & Innovation Management een laagdrempelige, maar krachtige methode om KMO’s te begeleiden innovatiekansen te zien en te ontwikkelen. Dit vertaalt zich in een workshop op maat, met de naam Innovation Hunt.

   In crisistijd is het ook voor KMO’s extra belangrijk om in te zetten op innovatie om te overleven en te groeien. KMO’s zitten door de coronacrisis op hun tandvlees. Daarom wil EhB vanuit de opleiding Idea & Innovation Management kennis aanbieden en op maat van KMO’s samenwerken.

   We richten ons vooral tot kleine profit- of social-profitorganisaties die innovatiekansen in kaart willen brengen en hiervoor een draagvlak zoeken. De workshop kan online, on site of hybride georganiseerd worden, afhankelijk van de Covid-19-situatie. De kostprijs is afhankelijk van het aantal deelnemers. De workshop kan aangevraagd worden via www.ehb.be/innovation-hunt.

   Neem contact met ons op

   Heb je een behapbare brok klaarliggen? Laat het ons dan weten. Dan bespreken we hoe we een bachelorproef kunnen organiseren of jouw organisatie als stageplaats kunnen voorstellen.

   Contacteer Kaat Peeters voor de bachelorproef: via mail of telefonisch, 0473/78.56.85

   Contacteer Martine Antheunis voor al je vragen over stages via mail of telefonisch: 0476/86.00.28

   Kom naar de infodag en schrijf je meteen in

   Op onze infodag staan de docenten van Idea & Innovation Management voor je klaar met alle info over je vakken, stages en projecten van de opleiding. Zit je zelf nog met vragen, onzekerheden of dingen waar je benieuwd naar bent, dan krijg je er die dag zeker antwoord op. Ook onze studiebegeleiders en trajectbegeleiders zijn er die dag voor jou, mocht je al specifieke vragen hebt over studeren of je persoonlijke traject. Bovendien maak je ook kennis met de campus en ontdek je waar je de boeiendste jaren van je leven door zal brengen.

   Kortom, een infodag zal je een veel beter beeld geven van de opleiding waarin je interesse hebt en je helpen om de juiste studiekeuze te maken. Zo kan je met zekerheid starten aan je opleiding.

   Onze infodagen

   • 13 maart 2021
   • 24 april 2021
   • 26 juni 2021
   • 4 september 2021
   • 11 september 2021

   Er wordt altijd gecommuniceerd of deze online, op campus of als combinatie van beide doorgaan. Indien op campus: zorg dat je op de juiste campus langs komt!

   Workshopweek 2021

   In de krokusvakantie van 2021 plannen we opnieuw een workshopweek. De hele week openen onze opleidingen de (virtuele) deuren om je een voorsmaakje te geven van de lessen. Je kunt er met je vragen terecht en kennismaken met de campussen. Ideaal om je voor te bereiden op je studiekeuze

   Workshopweek: van 15 tot 19 februari 2021

   Inschrijven 

   Klaar om je in te schrijven? Top! Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig digitaal afronden, je kan langskomen op ons studentensecretariaat of tijdens onze volgende infodag.  

   De openingsuren van ons studentensecretariaat:

   Nog vragen?

   Wij staan altijd voor je klaar:  

    

   Infomomenten

   We zwieren op verschillende momenten tijdens het jaar de deuren van onze campussen open. Je bent dan welkom voor: 

   • een toffe babbel met onze docenten en studenten,  
   • een rondleiding op onze campus. Zo ontdek je de aula’s, het studentenresto, het studielandschap, de praktijkruimtes enz,
   • een inkijk in cursussen en eindwerken,
   • je inschrijving.

   Wanneer?  

   • zaterdag 13 maart 2021 (10u tot 13u) 
   • zaterdag 24 april 2021 (10u tot 13u) 
   • zaterdag 26 juni 2021 (10u tot 15u) 
   • zaterdag 4 september 2021 (10u tot 15u) 
   • zaterdag 11 september 2021 (10u tot 15u) 

   Check altijd deze pagina voor last-minute wijzigingen. Wil je op de hoogte gehouden worden van al onze events? Laat dan je gegevens achter.

   Workshopweek 

   Tijdens de krokusvakantie ben je welkom om via workshops de opleiding te leren kennen. Wil je hiervan op de hoogte gebracht worden? Laat dan je gegevens achter.

    

   Deel dit