Workshop biomedische laboratoriumtechnologie
Verhaal

Workshops enorm populair

Tijdens maart en april ontvangen we op onze Campus in Jette een tiental scholen voor allerlei workshops. 

Studenten en wetenschap

De populairste workshops zijn verbonden aan onze opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie. We bieden twee verschillende workshops aan. In ‘Onschuldig poeder of drugs?’ worden leerlingen laboratoriumdetective voor één dag. Bij een verdachte op de luchthaven wordt een verdacht zakje poeder gevonden. De leerlingen gaan dit poeder onderzoeken in het forensisch labo. Welke stof is het? Gaat het hier om drugs? We maken hiervoor gebruik van dunnelaagchromatografie (TLC). 

In de andere workshop ‘Maak een halsketting met jouw eigen DNA’ gaan leerlingen DNA isoleren uit hun wangcellen. Die moeten eerst opengescheurd worden. Daarna gaan de leerlingen het DNA scheiden van andere celcomponenten. Daarna laten we het DNA neerslaan, zodat het zichtbaar wordt als witte slierten. De witte slierten verwerken de leerlingen in een klein flesje dat ze als halsketting kunnen dragen.

Voor onze opleiding biomedische laboratoriumtechnologie is het geven van deze workshops een logische stap. We dragen wetenschap hoog in het vaandel. Door deze workshops kunnen we leerlingen laten kennismaken met wetenschap. Het gaat steeds om praktijkgerichte wetenschap in het labo. De meeste secundaire scholen hebben onvoldoende kennis of materiaal om dit aan te bieden. Daarnaast is het voor de leerlingen een eerste contact met een hogeschool.
 

Eerste hulp bij ongevallen 

Onze andere populaire workshop is ‘Basic Life Support & AED’. Leerlingen leren daar de basisprincipes om een leven te redden! De docenten van onze opleiding verpleegkunde verzorgen deze workshop. Leerlingen trainen er wat ze moeten doen wanneer ze iemand in nood tegenkomen. Ze leren hartmassage uitvoeren en een automatische externe defibrillator gebruiken. 

Onze docenten verpleegkunde vinden deze workshop erg belangrijk. We leren hier leerlingen hoe ze andere mensen hun leven moeten redden. In principe zou iedereen deze opleiding moeten volgen en zich regelmatig bijscholen. Sinds een aantal jaren heeft de overheid dit levensreddend handelen opgenomen in het leerplan voor het secundair onderwijs. We zijn hier zeer blij mee en kunnen met onze expertise een steentje bijdragen. 

Zelf interesse in het deelnemen aan een workshop? Ontdek dan ons volledige aanbod hier
 

Workshop biomedische laboratoriumtechnologie
Workshop biomedische laboratoriumtechnologie
Workshop biomedische laboratoriumtechnologie
Workshop EHBO Verpleegkunde
Deel dit