op stage
Verhaal

Wat je met Idea & Innovation Management kan doen wordt concreet op stage

Na anderhalf jaar Idea & Innovation Management liepen tweedejaarsstudenten Ben Van Camp en Milton Riche samen een eerste keer stage. Ze werkten 6 weken bij Upgrade Energy, een internationaal bedrijf, waar vooral ingenieurs en technische profielen aan de slag zijn. Upgrade Energy helpt bedrijven efficiënter met energie omgaan en ontwerpt daarvoor ook oplossingen op maat.

Dat klinkt als een erg gespecialiseerde en technische omgeving. Wat kan je als jonge innovatieprofessional eigenlijk doen in zo’n bedrijf?


Ben: Wij werden aangeworven omdat we als jonge kerels die er niets van kennen, net met een frisse blik kunnen kijken. Dat is de meerwaarde die Upgrade Energy zocht.
Milton: De opdracht vanuit onze opleiding bij zo’n eerste stage is sowieso dat we een innovatie-audit uitvoeren. Daarnaast had Upgrade Energy een aantal andere vragen voor ons. Bijvoorbeeld hoe we klanten vertrouwd kunnen maken met de nieuwe technische mogelijkheden op gebied van energie-efficiëntie en hoe we het gebruik ervan kunnen vereenvoudigen. Er is zoveel meer mogelijk dan zonnepanelen op het dak.


Konden jullie toepassen wat je tot nu toe in de opleiding geleerd hebt?


Ben: Absoluut. Ik heb heel wat momenten gehad van “Ah, dààrom heb ik dat geleerd!”.
Milton: Het was straf hoe we uit bijna alle vakken zaken gebruikt hebben: technieken uit Research, terminologie uit Marketing, de Lean Canvas-methode uit Innovation Management, brainstorm- en storytellingtechnieken uit Creativiteit, luisteren en vragen stellen uit Coaching enz.


Wat hebben jullie zelf vooral uit de stage geleerd?


Ben: Het was een echte reality check. Gewoon wat dromen over een betere wereld is niet genoeg, er is geld en hard werk nodig en mensen moeten samenwerken als je iets wil veranderen. Dat gaat niet vanzelf. Ik merkte wel dat Milton en ik een heel open mindset hadden en enorm snel verbanden konden leggen. Wij konden ook allerlei ideeën en technieken toepassen. Dat heeft mij meer zelfzeker gemaakt.
Milton: Zet mij niet de hele tijd achter een bureau, dat heb ik door deze stage zeker ook bevestigd gekregen.


Nog tips voor toekomstige stagiairs?


Ben: Wees eager, durf risico nemen, blijf flexibel. Hoe meer je werkt, hoe meer je leert.
Milton: Netwerken is echt belangrijk: it’s not what you know, but who you know. Ik ontmoette de bedrijfsleider van Upgrade Energy toevallig op vakantie. Ik ben er gewoon op afgestapt en daar is een heel interessante stage uit voortgekomen.

 

Deel dit