Studenten voedings- en dieetkunde
Verhaal

Voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voor twee euro

Onze studenten voedings- en dieetkunde maakten vorige week in één klap kennis met gezonde voeding en Brussel.
 

Koken voor een appel en een ei

Twee verschillende groepen studenten namen in Anderlecht deel aan Kookmet en Kookmet recup. Studenten gaan/leren er bij Kookmet een gezonde en evenwichtige maaltijd koken. Een maaltijd die bovendien niet meer dan twee euro mag kosten. 
Met die twee euro trekken ze naar de markt om er op zoek te gaan naar de goedkoopste etenswaren. Het menu is sowieso vegetarisch. Dat scheelt al heel wat want vlees is dikwijls het duurste ingrediënt. 
De studenten die kookten bij Kookmet recup kregen nog een andere uitdaging voorgeschoteld. Zij gingen aan de slag met de overschotten die na de markt overbleven. Met die ingrediënten stelden ze een menu samen waar ze zelf van aten, maar dat ze ook deelden met mensen uit de buurt of mensen in een precaire situatie. 
Op het menu stond een lekkere groentesoep, een wortelburger met een groenten assortiment en rijst en om af te sluiten een fruitsalade. 

Brussel, elkaar en eten leren kennen

Voor heel wat studenten is dit een boeiende uitdaging. Vooral het werken in groep vinden ze boeiend. Docente Silke Noël vindt het een waardevol project: “Het is voor de studenten een kans om elkaar te leren kennen aan de start van het academiejaar. Ze leren ook samenwerken en moeten een beetje ‘uit hun kot komen’. Daarnaast zijn voedseloverschotten ook een belangrijk thema. Iedereen heeft wel eens wat overschotten in zijn koelkast. Onze studenten leren daar mee koken in plaats van die weg te gooien. Wat ook belangrijk is, dat studenten leren dat gezond koken niet noodzakelijk duur hoeft te zijn. Voor een paar euro kunnen ze al een gezonde en volwaardige maaltijd koken. En tenslotte is ook kennismaken met Brussel erg interessant voor de studenten. Na Kookmet stond er nog een stadswandeling op het programma.”

Studenten voedings- en dieetkunde EhB
Deel dit