Espen congres
Verhaal

Student voedings- en dieetkunde geselecteerd voor internationaal ESPEN congres

Met een bachelorproef over voeding en kanker, werd student voedings- en dieetkunde Pierre Abou-Zeid geselecteerd voor het prestigieuze ESPEN congres. Hij mag er eind september zijn onderzoek voorstellen in een posterpresentatie! 

Hoger energieverbruik

Kankerpatiënten en voeding zijn een moeilijke match. Door bijwerkingen van allerhande behandelingen zijn patiënten vaak gevoelig voor ondervoeding. Er zijn heel wat factoren die de voedselinname van kankerpatiënten kunnen beïnvloeden. Eén ervan is de kwaliteit van maaltijden tijdens een ziekenhuisverblijf. “Ondervoeding bij kankerpatiënten is een groot probleem in heel wat ziekenhuizen,” aldus Pierre Abou-Zeid, “door hun ziekte en de bijhorende behandeling, hebben de patiënten vaak een hoger energieverbruik. Daarnaast hebben ze vaak een verminderde eetlust door de behandelingen die ze volgen. Dat zorgt voor een negatieve balans, spierafbouw, ontstekingen, anorexia,…” 

Vrouwen minder tevreden

Het is belangrijk dat de patiënten in het ziekenhuis kwalitatieve voeding krijgen aangeboden. Zo worden ze gestimuleerd om te eten. Pierre onderzocht de voeding van de kankerpatiënten in het Jules Bordet Instituut: “Gedurende vijf weken werden patiënten die minstens drie dagen in het ziekenhuis verbleven bevraagd over de verschillende maaltijden die hen tijdens de dag werden aangeboden. We keken daar naar vier dimensies binnen een ziekenhuiscatering: de voedselkwaliteit, de kwaliteit van de maaltijdservice, problemen met het personeel of de service en de fysieke omgeving. Van alle patiënten, gaf 61% aan de voedselkwaliteit minder dan bevredigend te vinden.” 
“Vrouwen zijn minder tevreden over de voedselkwaliteit dan de mannen (47% van de vrouwen zijn ontevreden versus 35% van de mannen). Factoren zoals smaak, variëteit en geur van de maaltijden, die de voedselkwaliteit bepalen, werden door respectievelijk 50%, 46% en 81% van de patiënten als minder dan bevredigend beschouwd. 24% van de patiënten waren niet tevreden met de presentatie van hun maaltijden. 38% van de vrouwen gaf aan hun maaltijd niet gezond te vinden, in tegenstelling tot slechts 14% van de mannen. 25% van de patiënten vond dat de variëteit aan maaltijden geen rekening hield met hun cultuur of religie. De kwaliteit van de maaltijdservice werd door 22% van de patiënten als minder dan bevredigend beoordeeld. Dimensies met betrekking tot personeel en de fysieke omgeving werden slechts door 5% als negatief beschouwd.”

Van informatica naar voeding

De selectie voor het ESPEN-congres is voor Pierre een mooie bekroning voor zijn werk en opleiding: “Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in het medische. Maar uiteindelijk heb ik toch een diploma in informatica behaald. In 2016 heb ik dan op 44-jarige leeftijd een switch gemaakt. Doordat ik op EhB als werkstudent enkel les had op vrijdag, was dat een ideale kans voor mij. Het was zeker geen eenvoudige opdracht (Pierre is dan ook nog eens Franstalig), maar met de nodige discipline ben ik er toch geraakt. Binnenkort heb ik trouwens een sollicitatiegesprek bij Jules Bordet en wil ik ook als zelfstandige beginnen. De interesse en het belang van voeding zullen ook in de toekomst zeker toenemen. Misschien is het zelfs tijd voor een master in de voedings- en dieetkunde!”
 

Deel dit