oudere met gsm
Verhaal

In serviceflats wonen ménsen - Opiniestuk

Ann Claeys (Verpleegkunde) en Saloua Berdai Chaouni (Sociaal Werk) klagen aan dat de stem van de allerzwaksten in onze samenleving tijdens de huidige coronacrisis wordt vergeten. Beide collega's zijn onderzoekers binnen het Kenniscentrum 'Diverse Elderly Care', gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, dat onzichtbare en stemloze groepen aan het woord wil laten over hun ervaringen. 

Naar aanleiding van het trieste overlijden van 5 vrienden in een serviceflatblok in Antwerpen, hoorden we de voorbije week verscheidene experts en beleidsmakers over wat er met serviceflats en woonzorgcentra moest gebeuren.De stem die we niet hoorden, was de stem van de oudere zelf. Omdat we deze stem vrijwel nooit horen. Omdat we hen zelden vragen naar zijn mening, zijn visie, zijn wens, zijn ervaring, zijn verhaal. 

Door te praten over serviceflats en woonzorgcentra gaan we voorbij aan het feit dat hier individuele ménsen verblijven, met een hele levensgeschiedenis, met heel wat ervaring, misschien met een gevuld en boeiend leven achter de rug, misschien ook met grote gevoelens van eenzaamheid in het meer recente verleden. 

Een andere belangrijke stem die we nu niet horen is die van de mantelzorgers. Wat doen de coronarichtlijnen met de thuisinwonende mantelzorgers? 

EhB-onderzoekers Claeys en Berdai Chaouni maken zich zorgen om deze situatie. 

Lees hier het volledige opiniestuk.

Meer info:

  • Ann Claeys: ann.claeys@ehb.be
  • Saloua Berdai Chaouni: saloua.berdai-chaouni@ehb.be
  •  

(foto: https://diversverouderen.wordpress.com/)

Deel dit