Begin maart eindigde de vier weken durende stage van onze eerstejaars Sociaal Werk. Kato en Ihsane deden stagen bij YAR, een welzijnsorganisatie voor jongeren.
Verhaal

Kato en Ihsane van Sociaal Werk worden coaches tijdens hun eerste stage.

Begin maart eindigde de vier weken durende stage van onze eerstejaars Sociaal Werk. Sinds enkele jaren kunnen enkele van onze studenten hun stage lopen bij YAR (Youth at Risk). Dit jaar werden Kato en Ihsane geselecteerd. Ze hebben een bijzondere ervaring achter de rug.

Een welzijnsorganisatie voor jongeren als stageplaats.

Yar is een welzijnsorganisatie die jongeren een kans geeft om hun leven weer op de sporen te krijgen. Ze bieden twee programma’s aan: een algemeen begeleidingstraject waarbij elke jongere afzonderlijk gedurende 11 maanden een coach krijgt toegewezen die hen met raad en daad bijstaat. Daarnaast bieden ze ook een specifiek ondersteuningstraject aan voor jongeren die uit noodzaak alleen moeten gaan wonen. Beide programma’s laten jongeren ervaren dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes. En dat het maken van bewuste keuzes de eerste stap is om hun leven of woonsituatie zélf in handen te nemen.

Een coach voor de jongeren tijdens de trainingsweek.

Kato en Ihsane werden ingeschakeld in het algemeen begeleidingstraject dat start met een trainingsweek, opgezet door een team van 30 mensen. In die trainingsweek staan de jongeren stil staan bij hun eigen gedrag en de gevolgen daarvan. Kato en Ihsane waren rond de klok aanwezig als coach bij het groepsgebeuren en bewaakten ze mee het goede verloop.

Neem je situatie zelf in handen.

Dit jaar werd de training opgezet voor 19 jongeren. Ze brachten elk hun rugzak mee, gevuld met persoonlijke problemen. Sommige werden al geplaatst in een instelling. Anderen kenden een moeilijke opvoedingssituatie waarbij ze al heel wat hulpverleners hebben zien passeren. Tijdens de trainingsweek werd hen getoond wat ze zelf kunnen doen om hun situatie te veranderen. De begeleiders lieten hen bijvoorbeeld inzien dat ze zich niet moeten blijven verschuilen achter excuses, zoals bijvoorbeeld  een moeilijk thuissituatie.

Je maakt deel uit van een belangrijke periode in het leven van die persoon.

Op die manier werden Kato en Ihsane deel van een bijzondere periode in het leven van de jongeren. Het was een intense, leerrijke periode waarbij onze studenten ook veel over zichzelf hebben geleerd. Nadien sprak hun stagebegeleider over hen als ruwe diamanten die in de toekomst veel voor het werkveld kunnen en zullen betekenen.

Een betekenisvolle en nuttige stageperiode dus! Zowel voor Kato en Ihsane, als voor YAR Vlaanderen en de jongeren.

Wil je graag meer weten over de opleiding Sociaal Werk? Kom dan naar onze infodagen of schrijf je in voor de openlesdag van 25 april.

Deel dit