VNOJ
Verhaal

Hoe ga je als journalist om met AI?

Op 15 mei kwamen ongeveer 150 docenten van Vlaamse en Nederlandse journalistieke opleidingen samen op campus Bloemenhof en campus Kanal voor een dag vol reflectie en discussie over de toekomst van hun vakgebied. Studenten Journalistiek waren volop in de weer om de docenten welkom te heten.

Wat nu? Uitdagingen voor journalistiek en onderwijs.

De focus van deze jaarlijkse VNOJ-dag (Vlaams-Nederlandse Opleidingen Journalistiek) lag op de rol van AI in de journalistiek. Na de openingswoorden van Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding, gaf Ezra Eeman, Directeur Strategie en Innovatie bij de Nederlandse Publieke Omroep, een keynote over dit onderwerp. Hij nam ook deel aan een debat over de integratie van artificiële intelligentie in journalistieke opleidingen. 

In de namiddag werden diverse workshops en rondetafelgesprekken gehouden. Onderwerpen waren onder meer het gebruik van ChatGPT voor journalistieke taken, de toenemende nieuwsvermijding onder jongeren en de uitdagingen van journalistiek onderwijs in tijden van verandering.

VNOJ

VNOJ

De VNOJ dient als een permanent platform voor overleg en debat over de ontwikkelingen binnen de journalistiek en het journalistieke onderwijs. De leden zijn AP Hogeschool (Antwerpen), Arteveldehogeschool (Gent), Christelijke Hogeschool Ede, Erasmushogeschool Brussel, Fontys Hogeschool (Tilburg), Hogeschool Utrecht, Hogeschool Windesheim (Zwolle), Howest (Kortrijk), Thomas More (Mechelen) en PXL Hogeschool (Hasselt). Ieder jaar komen deze leden samen tijdens de VNOJ-dag. 

We waren vereerd om de VNOJ-dag bij ons op Erasmushogeschool Brussel te organiseren en kijken nu alvast uit naar de volgende editie!

VNOJ

Fotocredits: Steve Thielemans

VNOJ
Deel dit