Twee studenten biomedische laboratoriumtechnologie
Verhaal

Finaleplaats voor onze Healthcare Heroes

Twee studenten biomedische laboratoriumtechnologie brachten in de Kamer voor Volksvertegenwoordigers een pitch in aanwezigheid van Minister Frank Vandenbroucke. 

Hackaton

Ze hadden in oktober meegedaan aan de Hackathon van Abbvie (farmaceutisch bedrijf). Hieraan hebben studenten van verschillende hogescholen en universiteiten deelgenomen waaronder studenten Biomedische laboratoriumtechnologie en voedings- en dieetkunde. Ze werden in random groepjes ingedeeld en ieder groepje kreeg een gezondheidsprobleem voorgeschoteld. Daarvoor moesten ze gedurende één dag een oplossing bedenken. De volgende dag moesten ze hun oplossing voorstellen. Uit de 12 groepen werden de 4 beste geselecteerd en die mochten dan hun oplossing pitchen voor een jury van volksvertegenwoordigers en specialisten ter zake. 

Overbevraagde huisarts

Hannah Decloedt en Maika Felix zaten samen in een groepje met een studente van KULeuven en UCL, beide master biomedische wetenschappen. Hun gezondheidsprobleem was een patiënt die chronische medicatie neemt. Die patiënt komt op een bepaald moment bij de apotheek omdat hij medicatie nodig heeft. Maar er blijkt geen voorschrift voor hem te zijn. Dus de patiënt moet opnieuw naar de dokter voor een voorschrift en daarna weer opnieuw naar de apotheek. Dat kost de patiënt veel tijd en moeite en bovendien is het ook voor de druk bevraagde huisarts tijdrovend.

Dis' Ease

Daarom bedachten de studenten de app Dis’ Ease. Via deze app kan de patiënt een duidelijk overzicht krijgen van zijn medicatie. Maar ook de huisarts en apotheker kunnen alles via deze app volgen. Niet enkel de medicatie maar ook parameters van de patiënt worden gekoppeld aan zijn dossier. Op deze manier kan ook de apotheker een voorschrift toekennen voor chronische medicatie. Op die manier is de patiënt sneller geholpen en hoeft de overbevraagde huisarts geen tijd te investeren. 

De studenten behaalden met deze pitch een mooie finaleplaats.
 

Twee studenten biomedische laboratoriumtechnologie
Twee studenten biomedische laboratoriumtechnologie
Deel dit