Studenten landschaps- en tuinarchitectuur Erasmushogeschool
Verhaal

Bachelorproef dicht bij huis

Dicht bij huis

Onze campus in Jette is in volle ontwikkeling. Er komt een nieuwe ontsluiting door de aanleg van een tramlijn (tram 9). De site van het kinderdagverblijf op de campus wordt uitgebreid met een school en een scoutsgebouw een gebouw voor raadplegingen van Kind en Gezin. Daarnaast is het UZ Brussel samen met het bureau Omgeving bezig met een masterplan voor de omgeving. Als laatste staat ook de verhuis van de lerarenopleidingen naar de nieuwe campus Kanal voor de boeg. Een ideale onderwerp dus voor onze studenten landschaps- en tuinarchitectuur. Een boeiende uitdaging voor een bachelorproef.

Wedstrijd

Al deze ontwikkelingen brengen ook heel wat uitdagingen en mogelijkheden mee voor de buitenruimte op de campus. Wat met parkeren? Is er ruimte voor voldoende groen op de campus? Wat met circulatie? Hoe kan de relatie met de het bos en de groene omgeving behouden of versterkt worden? Onder de vorm van een wedstrijd krijgen de studenten de campus als case voorgeschoteld. Binnen de twee weken moeten ze met concepten en visies komen. Volgens docent Erik Van Mullem een pittige maar boeiende uitdaging: “Studenten krijgen volledige carte blanche. Ze vertrekken van een visie die volledig open minded is. Alles is mogelijk. We kiezen voor de vorm van een wedstrijd omdat dit in veel openbare projecten in de sector gangbaar is.”

Twee opdrachten

De studenten krijgen twee verschillende opdrachten. Op kleinschaliger niveau moeten ze gaan nadenken over de omgeving van het gebouw van EhB tot een het studentenrestaurant van de VUB. Daarnaast is er een bredere opdracht die de volledige campus meeneemt. Erik Van Mullem: “Voor studenten is het de kans om te bewijzen dat ze de voorbije jaren een groeiproces hebben doorgemaakt. Ze moeten alle competenties en inzichten die ze de voorbije drie jaar opdeden samen brengen in deze bachelorproef. Daarnaast komen ook zeker de ervaringen die ze het voorbije semester opdeden tijdens hun stage aan bod. We kijken al uit naar de resultaten en de boeiende discussies daarbij.”
 

Deel dit