Wetenschapscommunicatie

"De wetenschap is gebouwd met feiten, zoals een huis met stenen. Maar een verzameling feiten is nog niet een wetenschap net zoals een hoop stenen nog geen huis is."

Dit citaat van Henri Poincaré, Frans wiskundige en filosoof (1854-1912), geeft mooi weer waar wetenschapscommunicatie om draait. Goede wetenschapscommunicatie schept klaarheid, overzicht en orde. Het is de 'cement' die brokjes onderzoek, resultaten en inzichten verbindt en op een behapbare manier voorstelt.

Vandaag is goede wetenschapscommunicatie belangrijker dan ooit. Het bestrijdt desinformatie, fake news en complottheorieën én toont onze ambitie om maatschappijbetrokken en praktijkgericht onderzoek te verrichten. We besteden bovendien veel tijd en publiek geld aan onderzoek. Onderzoeksresultaten stromen dus maar beter vlot door naar de samenleving.

Onze onderzoekers en docenten zijn experts in hun vakgebied en doen niet liever dan hun kennis delen met de wereld. Dagelijks zijn zij in de weer om hun onderzoek ten dienste te stellen van de maatschappij en in dialoog te gaan. Ze nemen deel aan het publieke debat, schrijven wetenschapsblogs, organiseren wetenschapscafés en geven demonstraties op wetenschapsbeurzen zoals de Dag Van de Wetenschap en het I Love Science Festival. Ze ontwikkelen bovendien regelmatig nieuwe workshops en toffe experimenten in korte video’s voor de lagere en secundaire school.

Neem een kijkje op de volgende pagina’s voor een glimps van onze wetenschapsactiviteiten en -aanbod. Smaakt het naar meer? Contacteer ons dan zeker. Lien Mostmans, onze bevlogen wetenschapscommunicator, gidst je graag door onze activiteiten.

i know more

Een man houdt een sarcastisch pleidooi tegen anti-vaccinatie protesten gericht tegen ziekenhuizen in Canada, terwijl hij rondloopt met een opzettelijk verkeerd gespeld bord om wetenschappers steun te betuigen. Het illustreert het maatschappelijk spanningsveld waarin wetenschap plaatsvindt.