Studenten graduaat Informatica
Graduaat (HBO5)

Informatica

Is een graduaat Informatica iets voor jou?

Je bent ambitieus en je wil een hogere opleiding volgen om een succesvolle professionele carrière te kunnen uitbouwen.

Je denkt analytisch. Je houdt ervan om problemen te analyseren en op een systematische manier op te lossen.

Je denkt creatief. Denkkracht is je belangrijkste gereedschap en je kan op een creatieve manier ingewikkelde zaken terugbrengen tot een overzichtelijk geheel.

Je bent ondernemend. Je bent goed in organiseren en je kunt zelfstandig en resultaatgericht werken. Je hebt aandacht voor de mensen om je heen. Je wil snel aan de slag. Je wil kennis opdoen combineren met actief bezig zijn. Je bent eerder praktijkgericht en niet echt een theoreticus.

Een volwaardig hoger diploma in 2 jaar. We bieden je een tweejarige opleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. In het eerste jaar heb je 2,5 dagen les per week. In het tweede jaar heb je 3 avonden les per week en 2 dagen werkplekleren in een bedrijf naar keuze.

Werkplekleren maakt een essentieel deel uit van de opleiding. Wat je leert in de lessen, kun je meteen omzetten in de praktijk. Je neemt ook je ervaringen van tijdens het werkplekleren mee om opdrachten tijdens de les uit te voeren.

Toelatingsvoorwaarden

Je moet minstens 18 jaar zijn. Heb je geen diploma secundair onderwijs, dan kun je na het slagen in een toelatingsproef toch starten.

Je kan deze opleiding volgen met een VDAB contract. Vraag meer informatie bij het secretariaat of de opleidingscoördinator.

Inkanteling HBO5

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: vanaf september 2019 worden HBO5-opleidingen (met uitzondering van Verpleegkunde) graduaatsopleidingen en zal je als graduaatsstudent les volgen aan de hogeschool (en dus niet meer bij een CVO). Wat verandert er voor jou? Lees meer op deze pagina.

Het diploma graduaat Informatica opent vele deuren

De vraag naar IT’ers is groot. Onze economie heeft grote nood aan ICT-medewerkers allerhande. Als informaticus ben je creatief en dynamisch. Naast een degelijke technische kennis beschik je ook over communicatieve en commerciële vaardigheden.

Ruime keuze op de arbeidsmarkt en uitzicht op een boeiende carrière. Met een graduaatsdiploma Informatica op zak moet je je niet afvragen waar je een job kunt vinden. De vraag is eerder welke job je toelaat je talenten volledig te benutten en uit te spelen. Je kan aan de slag als analist, programmeur, software developer, ICT-architect, systeembeheerder, helpdeskmedewerker, web designer … of je kunt als zelfstandige IT-diensten aan bedrijven leveren.

Verder studeren?

Wil je na deze opleiding doorstromen naar de professionele bachelor Toegepaste informatica, dan krijg je bij de Erasmushogeschool Brussel vrijstellingen op basis van EVK. Studeerde je af in de optie ‘Programmeren’, dan moet je nog 92 studiepunten volgen. Behaalde je de optie ‘Netwerkbeheer’, dan moet je nog 98 studiepunten volgen.

De opleiding wordt modulair ingericht met twee opties: programmeren of netwerkbeheer. Als programmeur maak je grondige analyses van een programmeeropdracht, kies je de juiste programmeertaal en schrijf je zelfstandig programma’s. Als netwerkbeheerder kun je autonoom netwerken opbouwen, configureren, optimaliseren en onderhouden.

In het praktijkgerichte traject gebruiken we de recentste programmeertalen, -omgevingen en netwerkindelingen. Je ontwikkelt de kennis en de vaardigheden om te functioneren op verschillende niveaus. En aangezien een informaticus meestal in team werkt, contacten moet onderhouden met opdrachtgevers, leveranciers en gebruikers, scherpen we ook je communicatieve vaardigheden aan.

Je opleidingsprogramma omvat 5 thema’s:

 • IT Infrastructure

Vertrekkend van de basiswerking van computersystemen, besturingssystemen en computernetwerken laten we je kennismaken met de moderne bouwstenen van een IT-infrastructure.

 

 • Software & Web Development 

Bij het ontwikkelen van moderne applicaties maken we gebruik van de programmeertalen Java, .NET en C#. Je leert ook software ontwerpen met objectoriëntatie en UML. In het thema Software & Web Development komen verder ook moderne technologieën aan bod die specifiek gericht zijn op de ontwikkeling voor het web (HTML5, CSS en JavaScript).

 

 • Information Management

In de modules rond het thema Information Management bestuderen we het modelleren van gegevens en het beheren van databanken.

 

 • Business & Communication

Rekening houdende met klanteneisen, tijdsplanning en risico’s leer je in de modules rond het thema Business & Communication de noden te begrijpen en om te zetten naar een passende IT-oplossing. We maken je ook schriftelijk en mondeling communicatievaardig.

 

 • Projects & Integration

Het thema Projects & Integration zorgt er ten slotte voor dat opgedane kennis en vaardigheden direct kunnen worden afgetoetst op de werkvloer door de integratie van werkplekleren.

 

Lessenrooster?

Consulteer hier het lessenrooster van het tweejarig traject (eerste jaar- tweede jaar specialisatie programmeren of specialisatie netwerkbeheer) en van het driejarig werktraject (startprogramma, specialisatie programmeren of specialisatie netwerkbeheer).

 

Staan je vrienden en je familie met open mond te kijken naar hoe jij ICT- problemen oplost? Droom je al langer om je te heroriënteren naar de IT-sector? Dan biedt dit traject in avondonderwijs voor jou als werkende student deze mogelijkheid. Heel wat lessen gaan door in gecombineerd onderwijs waarbij contactlessen worden afgewisseld met lessen in afstandsonderwijs. Zo wordt de combinatie met je persoonlijke situatie haalbaar.

Flexibel

Het modeltraject is georganiseerd op 3 jaar. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan je je ook inschrijven in een traject op maat. Een combinatie van modules uit het dagtraject en het avondtraject is eveneens mogelijk.

Op campus Kaai van de Erasmushogeschool Brussel:

 • zaterdag 17 maart 2018 van 10-15 uur
 • zaterdag 21 april 2018 van 10-15 uur
 • zaterdag 23 juni 2018 van 10-15 uur
 • zaterdag 1 september 2018 van 10-15 uur

Op CVO COOVI:

 • zaterdag 20 januari 2018 van 9-12 uur
 • zondag 29 april 2018 van 11-17 uur

Waar inschrijven?

De opleiding Informatica is een samenwerking tussen CVO Coovi en de Erasmushogeschool Brussel. De inschrijvingen vinden plaats op Campus Coovi, E. Gryzonlaan 1-1070 Anderlecht (zie openingsuren).

Inschrijvingsgeld

Het inschrijvingsgeld is wettelijk vastgesteld op € 1,50 per lestijd. Je kan dus zelf berekenen, aan de hand van het aantal lestijden van de modules die je wenst te volgen, hoeveel je zal moeten betalen. Het totaal is per semester begrensd op maximum € 300. Naast het inschrijvingsgeld is er ook nog de kost voor het gebruik van het digitaal onderwijsplatform, Smartschool.

Ben je zelfstandige of wil je werkgever je opleiding betalen? Informeer je bij je werkgever ook of je een deel van je opleiding kan betalen met de kmo-portefeuille van de Vlaamse Overheid. Lees alles na op www.kmo-portefeuille.be.

Ben je werknemer, dan loont het zeker de moeite om na te gaan of je gebruik kunt maken van opleidingscheques van de Vlaamse Gemeenschap. Je mag nog niet in het bezit zijn van een diploma hoger onderwijs. Informeer ook of je in aanmerking komt voor een extra tegemoetkoming. Verdere voorwaarden vind je op www.vdab.be/opleidingscheques.

Check ook of je als werknemer een beroep kunt doen op educatief verlof of vormingsverlof: www.werk.belgie.be

Wat breng je mee bij inschrijving?

 • je identiteitskaart
 • kopie van je diploma secundair onderwijs. Beschik je niet over een diploma secundair onderwijs, geen probleem. Je kan ook een toelatingsproef afleggen vóór de start van de opleiding. 
 • attesten voor aanvraag van vrijstelling van modules. Het aanvraagformulier vind je in het handboek voor vrijstellingen.
 • attest voor vrijstelling van betaling (VDAB, OCMW, mindervaliditeit)
 • bankkaart en eventueel opleidingscheques om de betaling te regelen; we aanvaarden geen cash, overschrijving of creditcards.

VDAB

Ben je werkzoekende en heb je nog geen diploma hoger onderwijs. Dankzij een samenwerking met de VDAB kan je de opleiding Informatica volgen en je uitkering te behouden. Op deze link vind je meer informatie over de voorwaarden. Kom je hiervoor in aanmerking? Neem snel contact op met de opleidingscoördinator.

Nog vragen?

Voor meer info kan je terecht bij de opleidingscoördinator Kristien Bruylandt (kristien.bruylandt@coovi.be) of kom naar een infomoment!