Internet of Things
Graduaat (HBO5)

Internet of Things

Is een graduaat Internet of Things iets voor jou?

  • Je bent ambitieus en je wil een hogere opleiding volgen om een succesvolle professionele carrière te kunnen uitbouwen.
  • Je bent gepassioneerd door technologie en je wil mee zijn in de snelgroeiende wereld van IoT?
  • Je denkt oplossingsgericht en je bent creatief. Je houdt ervan om problemen te analyseren en op een systematische manier op te lossen.
  • Je bent ondernemend en je kunt zelfstandig en resultaatgericht werken. Je bent klantgericht en een teamspeler.
  • Je wil snel aan de slag. Je wil kennis opdoen combineren met actief bezig zijn. Je bent eerder praktijkgericht en niet echt een theoreticus.

Volwaardig hoger diploma in 2 jaar

We bieden je een tweejarige opleiding aan die volledig op de beroepspraktijk is afgestemd. Je volgt 3 à 4 dagen les per week. In het 2de semester start je met een eerste blok werkplekleren en in het 2de jaar wordt dit sterk uitgebreid.

Werkplekleren

Werkplekleren maakt een essentieel deel uit van de opleiding. Wat je leert in de lessen, kun je meteen omzetten in de praktijk. Je neemt ook je ervaringen van het werkplekleren mee om opdrachten tijdens de les uit te voeren. In het tweede semester van het tweede jaar ga je op stage in een bedrijf naar keuze.

Het graduaat IoT is sterk toekomstgericht

In 2020 zullen naar schatting 20 miljard apparaten met elkaar verbonden zijn via internet. Je vindt IoT terug in alle sectoren van domotica over Smart city, transport en logistiek tot de industrie 4.0.

Het graduaatsprofiel IoT technieker pikt perfect in op de behoefte in de arbeidsmarkt: elektronica en netwerken integreren met intelligente systemen.

Als IoT technicus kan je aan de slag bij de installatie, het onderhoud en het upgraden van IoT gebaseerde installaties. Als low profile all rounder zijn er zeker ook mogelijkheden binnen startups of kan je een belangrijke rol spelen bij development als brug tussen de interne softwarespecialisten en de klant.

Verder studeren?

Je kan na deze graduaatsopleiding doorstromen naar twee bacheloropleidingen binnen de Erasmushogeschool. Je krijgt dan vrijstellingen op basis van EVK. Bij de opleiding Toegepaste informatica met drie specialisaties: Software engineering, Networks & security en Business IT moet je nog 121 studiepunten volgen. Voor de tweede opleiding, Multimedia en communicatietechnologie, zijn nog 120 studiepunten te volgen.

Jouw vakken in 6 leerlijnen

Naast vijf inhoudelijke leerlijnen die de kern van de opleiding vormen, namelijk Technical skills, Soft skills, IT skills, Networks en IoT systems, is er een geïntegreerde leerlijn Integration.

Technical skills

Hierin krijg je de basistechnieken, -vaardigheden en attitudes aangeleerd om als IoT-technicus aan de slag te gaan. In het eerste jaar zie je de principes van elektriciteit, elektronica en meettechnieken en leer je een aantal handvaardigheden (solderen, verbindingen maken…) in het Makerlab. Daarnaast gaan we in ‘Security’ in op het grote belang van beveiliging in een IoT-systeem of netwerk.

Soft skills

Hier verwerf je inzicht in verschillende communicatiestrategieën en -technieken die relevant zijn in bedrijven. Ook IT-Engels en IT-Frans komen expliciet aan bod. Hierbij is ethisch en deontologisch handelen binnen de superdiverse maatschappelijke context essentieel. Het vak ‘Operational Security’ geeft je inzicht in veiligheid op de werkvloer en in het duurzaam omgaan met producten en grondstoffen.

IT skills

Je leert de algemene werking van hard- en software en verschillende talstelsels kennen. Daarnaast bevat deze leerlijn drie vakken waarin je leert programmeren voor IoT-toepassingen. Je krijgt inzicht in het programmeren van zowel de hardware, de software als de verbinding tussen de twee.

Networks

Hier leer je de infrastructuurkant van informaticatoepassingen kennen. Je krijgt inzicht in de algemene netwerkarchitecturen maar vooral de specifieke IoT-netwerken komen uitgebreid aan bod.

IoT systems

De focus ligt op het samenbrengen van de verschillende onderdelen van een IoT-systeem. Je verdiept je in embedded systemen, de typische communicatieprotocollen en het integreren van de verschillende IT-onderdelen tot een werkend IoT-systeem.

Integration

De integratie van alle bovenvermelde kennisaspecten en vaardigheden staat centraal. De leerlijn bevat vier projecten, waarvan er drie op de werkplek zelf uitgevoerd worden. Er is ook een vak IoT Trends waarin we je aan de hand van reflecties over de verworven competenties, workshops, lezingen, coachingsessies… willen voorbereiden op het noodzakelijke levenslang leren en je willen begeleiden.

Je staat er niet alleen voor

We willen je actief begeleiden in je persoonlijke ontwikkeling. Je docent is je coach en gaat samen met jou op zoek hoe je je talenten en competenties het best kan ontwikkelen. Werkcolleges krijg je in kleine groepen zodat je individueel begeleid kan worden. De drempel tussen docent en student is bij ons zeer laag. Digitaal leren (blended learning) maakt actief deel uit van onze onderwijsstijl. Minder boeken, wel meer online en interactief materiaal.

 

 

 

 

 

 

Field
Credits
Technical skills
Electricity
4
Makerlab
3
Electronics 1
4
Measurement technology
3
Security
3
Soft skills
Operational safety
3
Communication 1
4
IT skills
IT essentials
3
Programming 1
5
Programming 2
3
Networks
Networks 1
5
Networks 2
6
IoT systems
IoT 1
5
Integration
IoT Trends
3
Project on campus
6
Field
Credits
Technical skills
Electronics 2
4
Soft skills
Communication 2
3
IT skills
Programming 3
5
Networks
Networks 3
6
IoT systems
IoT 2
6
IoT 3
5
Integration
Project in company
6
Internship: Project 1
10
Internship: Project 2
15

Welkom op Campus Kaai

Je opleiding gaat door op campus Kaai. Hier vind je alle nodige leslokalen, labo’s, computerlokalen, lokalen voor zelfstudie en open labs. In het Business Lab, Fab Lab, Media Lab en Design Lab kan je begeleid zelfstandig leren en experimenteren, maar ook samenwerken met professionals uit verschillende vakgebieden in de IT. We zijn tevens erkend en gecertifieerd als Cisco Academy en beschikken over een state of the art Cisco Networklab.

Natuurlijk ondersteunen we je bij alle aspecten van je studieloopbaan en zorgen we voor studie- en studentenbegeleiding.

Op de campus vind je naast het onthaal, het studentensecretariaat, de ICT-dienst, het docentenlandschap en vergaderzalen ook nog een restaurant en een grote groene zone met zitbanken waar je kan pauzeren of in team samenwerken.

  • Zaterdag 16 maart, 10u - 15u
  • Zaterdag 27 april, 10u - 15u
  • Zaterdag 22 juni, 10u - 15u
  • Zaterdag 7 september, 10u - 15u

ehb.be/infodagen

Controleer of je mag starten

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Dan mag je toch starten als je slaagt voor de toelatingsproef. Heb je een VDAB-contract? Mogelijk zal je deze opleiding ook kunnen volgen.

Schrijf je in

Je schrijft je vlot online in op voorinschrijving.ehb.be. Daar vind je ook alles over het inschrijvingsgeld en educatief verlof. Ben je online ingeschreven? Neem je dossier mee naar het studentensecretariaat van de campus waar je binnenkort les gaat volgen

Nog vragen?

Deel dit