achtergrond neutraal
Verhaal

Difference Day n.a.v. de internationale dag van de persvrijheid

Op drie mei organiseren Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en IMEC voor de derde keer Difference Day om te wijzen op het belang van de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting. Dit jaar ligt de focus tijdens de debatten op het actuele gegeven van ‘fake news’.

In 1993 riep de Verenigde Naties 3 mei uit tot Werelddag van de Persvrijheid. Deze dag herinnert regeringen wereldwijd aan hun plicht om het recht op vrije meningsuiting te verdedigen. De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo in 2015 en het feit dat meer dan 1100 journalisten gedood werden sinds 1992 toont aan dat dit recht nooit helemaal verworven is.
Daarom organiseren Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, BOZAR, Evens Foundation en IMEC samen met andere partners zoals RTBF, VRT, ENPA, EBU, EPC, MPAA, Europese commissie, Unesco, Europese Parlement en velen anderen, een derde editie van Difference Day in het Paleis voor Schone Kunsten. Difference Day brengt hulde aan personen, instellingen en organisaties die het verschil maken in het uitdragen en promoten van de vrije meningsuiting, zonder deze te verabsoluteren.

Difference Day vindt ‘mediageletterdheid zeer belangrijk. Daarom start de dag met studenten en leerlingen die speeddaten met media professionals.

Dit jaar is het centrale thema ‘fake news’. Tijdens vier debatten worden verschillende facetten van nepnieuws belicht door verscheidene internationale sprekers waaronder Jane Wyatt van het European Centre for Press and Media Freedom, Peter Cunliffe-Jones van het International Fact-Checking network en Marietje Schaake, Europees parlementslid werkend rond de digitale Europese markt.
Meervoudig prijswinnaar Craig Silverman van BuzzFeed News zal spreken op de prijsuitreiking van 3 awards: de prijs voor Europese journalistiek 2017 van de Evens Foundation, Press for More award for original and better journalism van IMEC en de Difference Day eretitel voor de vrije meningsuiting, uitgereikt door de Brusselse universiteitsalliantie tussen VUB en ULB.

Daarnaast zijn er tentoonstellingen en een nieuwe aflevering van Live Magazine. Cartoonist Loai Hazem van het satirische Arabische nieuwsplatform Alhuddod.net maakt ter plaatse cartoons.