Werkplekleren in het ziekenhuis
Verhaal

Werkplekleren in het ziekenhuis: alles in het echt

Onze studenten Verpleegkunde nemen de komende acht weken het stuur in handen in een aantal instellingen. De studenten organiseren er zelf de zorg, maken uurroosters en nemen de dienst dus zelfstandig in handen. Dit gebeurt natuurlijk wel onder toezicht van stagebegeleiders en ervaren verpleegkundigen. De stage Integrated Care (of kortweg IC stage) is een unieke ervaring voor onze studenten. Ze leren er de totaalzorg te organiseren en coördineren in een multidisciplinair team. Daarbij hoort ook kritisch kijken naar hun eigen werkprocessen. 

Ze zijn aan de slag in deze ziekenhuizen:

  • Sint-Alexius Psychiatrisch Ziekenhuis, dienst Avicenna
  • UZ Brussel, dienst A660 Diabetologie – Endocrinologie - Dermatologie
  • Sint-Maria Halle, dienst Geriatrie

De derdejaarsstudenten staan in voor de volledige zorg, net zoals ze er echt zouden werken. Bovenop het uitvoeren van de zorg zijn ze zelf verantwoordelijk voor het opstellen van hun uurrooster (rekening houdend met de arbeidsregelgeving), de zorgplanning en het verloop van de dag. De studenten hebben als het ware de regie in eigen handen. Tijdens deze IC stage worden studenten extra uitgedaagd in het klinisch redeneren en het interdisciplinair werken, waarbij zelfstandigheid, autonoom handelen, verantwoordelijkheid, coördinatie en organisatie deel van de praktijk zijn. 

Vanuit de opleiding is er iedere werkdag een docent die langsgaat, dankzij deze intensieve begeleiding voelen de studenten zich gesteund in hun aanpak. 

Uniek: samenwerking verschillende opleidingen voor labo-onderzoek

Uniek is dat het binnen het UZ Brussel een interprofessionele aanpak betreft samen met studenten uit de richting Biomedische Laboratoriumtechnieken. Er is een mooie wisselwerking gegroeid tussen beide opleidingen. De studenten Verpleegkunde maken kennis met het beroep van laborant gezien de afgenomen stalen naar de labo's gaan waar de studenten Biomedische Laboratoriumtechnieken aan de slag zijn. Die kunnen zo op hun beurt meevolgen op de verpleegafdeling hoe de verschillende stalen tot bij hen komen. Deze stage vormt het vertrekpunt van een project om stages nog meer interprofessioneel te kunnen aanpakken. 
 

Werkplekleren in het ziekenhuis
Werkplekleren in het ziekenhuis
Deel dit