Foto studenten
Verhaal

Twee studenten vertellen over Juridisch-administratieve Ondersteuning

Omdat studenten natuurlijk het beste weten wat je tijdens de studie kan doen en hoe dat bevalt, kun je hier de ervaringen lezen van graduaatsstudenten Rutger & Yannis van Juridisch-administratieve Ondersteuning.

Yannis

Waarom koos je voor deze richting?

Het programma is zeer juridisch getint, meer dan de naam doet vermoeden. Alle rechtsvakken die in de opleiding rechtspraktijk of in de rechtenopleiding aan bod komen, komen ook in deze opleiding aan bod. Deze opleiding vormt dus de perfecte basis voor iedereen die graag nog in studies zou willen klimmen of zou willen specialiseren

Wat vind je tof aan de opleiding?

De troeven van de opleiding vind ik dat ze zeer juridisch getint is en een praktijkgericht invalshoek heeft. Vergis je niet, de vakken die je zal krijgen beperken zich niet tot de eerste vijftig pagina’s van de cursus, je krijgt een vrij uitgebreide basiskennis. De hogeschool gebruikt bijvoorbeeld dezelfde handboeken als die dat men gebruikt in de opleiding rechtspraktijk. Dit zorgt er voor dat we best sterk in de schoenen staan op de arbeidsmarkt, maar ook om verder te studeren. En ik kan het weten, want ik ken ondertussen de drie niveau’s in het hoger onderwijs.

Daarnaast kent de opleiding drie grote, puur op de praktijk gerichte vakken, die de geziene leerstof opnieuw behandelen, maar dan toegepast op een casus uit de praktijk. Dit zijn de projectvakken waar ik een beetje een haat-liefdeverhouding mee heb (haha). Het zijn grote vakken waar veel tijd in kruipt, maar ze zorgen er wel voor dat je de geziene leerstof nog eens opnieuw behandelt en in de praktijk leert toepassen, waardoor je ze over het algemeen beter zal begrijpen. Doordat je op het einde van dit vak een paper schrijft over het aan jou toegewezen thema, ga je hier plots zo diep in dat je kennis veel uitgebreider wordt. Voor deze paper dien je opzoekingswerk te doen naar verschillende rechtsbronnen door het gebruik van juridische databanken, en ze dient te voldoen aan de officiële vormvereisten waardoor je het vak rechtsmethodologie ook veel beter gaat begrijpen en kunnen toepassen.

Hoe was je stage? 

Mijn stage was één van de leukste periodes uit de opleiding. Ik heb stage gedaan op het vredegerecht van het kanton Zoutleeuw en ik ben hier terechtgekomen in een zeer leuke groep. Ik heb ook het geluk gehad een zeer fijne mentor toegewezen te hebben gekregen die enerzijds zelf zeer gemotiveerd was om mij alles te leren wat hij zelf wist en er van genoot om te onderwijzen, anderzijds dat ik het vertrouwen kreeg van hem en de collega’s waardoor ik al snel volledig zelfstandig aan de slag kon met een grote hoeveelheid aan bevoegdheden. Ik mocht zelfs motiveringen schrijven voor de vrederechter, iets wat bij hun weten nog niet eerder door een stagiair gedaan was.

Wat ga je doen na afstuderen? 

Nu ik ben afgestudeerd met grote onderscheiding is mijn zin om verder te studeren helemaal teruggekeerd en ben ik dan ook van plan om de bachelor rechtspraktijk verder af te werken. Tijdens dit laatste semester had ik 6 vakken opgenomen binnen de opleiding rechtspraktijk terwijl ik binnen het graduaat ook nog voor één vak een examen moest afleggen, én ik had het nog druk met mijn afstudeerproject. Toch kan ik met fierheid zeggen dat ik overal op geslaagd ben. Slagen in eerste zit is geen evidentie voor alle vakken, zeker niet als je dit combineert met het afwerken van een andere opleiding, maar ik ben ervan overtuigd dat mijn voorkennis uit de opleiding ‘juridisch-administratieve ondersteuning’ hier veel, zo niet alles, heeft bepaald. Daarnaast ben ik ook zeer geïnteresseerd in het postgraduaat fiscaliteit dat ik waarschijnlijk zal aanvatten aan de start van het komend academiejaar.

Wat de arbeidsmarkt betreft ben ik al aan het solliciteren, maar dit is eerder passief. Ik ben nu allerlei selectieprocedures aan het meedoen doen om aan de slag te kunnen bij de overheid. Zo’n selectieprocedure neemt veel tijd in beslag, is omvangrijk omdat er veel selectieproeven afgelegd moeten worden, en er zijn telkens redelijk wat kandidaten. Alles wat op mijn pad komt en me interesseert, daar doe ik aan mee, en we zien wel als ik ergens aan de slag zou kunnen. De focus ligt nu vooral op het verder studeren.

Rutger

Waarom koos je voor deze richting?

Aangezien het recht mij al een hele tijd boeide, ik er praktisch mee bezig wil zijn, sterk ben in administratie en graag met mensen werk koos ik ervoor om de richting graduaat Juridisch-administratieve Ondersteuning te volgen bij Erasmushogeschool Brussel. Deze richting is voor mij de ideale mix tussen de theorie en het werkveld. Je maakt in de richting kennis met alle juridische en administratieve procedures, leert de verschillende rechtstakken kennen en je werkt aan je communicatievaardigheden.

Wat vind je tof aan de opleiding?

Alle theoretische kennis en vaardigheden kan je toepassen en toetsen bij je observatiestage in het eerste jaar en in je praktijkstage van het tweede jaar. Werkplekleren komt in deze richting heel sterk naar voren aangezien we ook kennismaken met een advocaat, jurist of een bezoek brengen aan een juridische of Europese instelling. Dit maakt het nog zo leerrijk omdat dit dan wellicht uw eerste contact is met de mensen in het werkveld. 

Hoe is de begeleiding?

Tijdens mijn opleiding tot juridisch-administratieve ondersteuner kon ik steeds rekenen op de lectoren en mijn trajectbegeleider die werken met een begeleidende aanpak. Deze mensen stonden mij met raad en daad bij. Ze gaan geen enkel persoonlijk obstakel of moeilijkheid uit de weg en probeerden zo steeds in consensus met mij een oplossing te zoeken. Deze richting is zeker de moeite waard als je later aan de slag wilt als juridisch medewerker.

Deel dit