Bachelorprijs 2023
Verhaal

Trots! Alumna Vroedkunde wint Bachelorprijs 2023

Sarah Vanden Bremt, alumna uit de opleiding Vroedkunde, heeft gisteren de Bachelorprijs 2023 gewonnen.  De Bachelorprijs, een deelprijs van Vlaamse Scriptieprijs, bekroont elk jaar een professionele bachelorproef die getuigt van een innovatief karakter en duidelijke inzetbaarheid in de praktijk. Bij deze editie waren er maar liefst 102 inzendingen. 

In vraag stellen van routines bij reanimatie van pasgeborenen

Vanden Bremts bachelorproef over de effecten van een intacte navelstreng tijdens de reanimatie van pasgeboren baby’s maakte indruk op de professionele jury. Vanden Bremt wist met haar onderzoek zowel een jury van hogeschoolmedewerkers als een jury van journalisten te overtuigen. 
 

Ze schreef een helder, transparante scriptie over een interessante problematiekHet onderwerp stemt zeker tot nadenken. Er zijn veel ingrepen, zoals de ‘knip’, waar we niet langer over stilstaan omdat het een gewoonte geworden is. Het loont om zich af en toe die vraag te stellen en op onderzoek te trekken.

Juryrapport Scriptieprijs

Vanden Bremt onderzocht, d.m.v. een literatuurstudie van 10 recente studies, de korte- en langetermijneffecten op pasgeboren baby's van het intact laten van de navelstreng tijdens een stabilisatie of reanimatie. En wat blijkt? Eigenlijk hadden ze het vóór 1950 bij het rechte eind door de navelstreng pas af te klemmen wanneer er geen hartslag meer in te voelen was.

Foto: scriptieprijs.be

Deel dit