Social work day
Verhaal

Sociaal werkers in de bloemetjes gezet op Social Work Day

Op 19 maart 2024 was het World Social Work Day! De opleiding Sociaal Werk ontving de Brusselse sociaal werkers op campus Kanal om hen in de bloemetjes te zetten en te bedanken. Het eindigde met een feestje!

Docent Geert de Maertelaere vat de opzet kort samen: "We willen de sociaal werkers een gezicht geven in Brussel. En vooral willen we mensen en sectoren samen brengen en over het muurtje laten kijken. We kozen daarom voor het thema mensenrechten. Die staat in deze tijden immers sterk onder druk. Het is onze opdracht om die mensenrechten waar te maken."

Het samenbrengen en van gedachten wisselen was dan ook de opzet van de middag. Sociaal werkers staan in de frontlinie van de samenleving. Regelmatig worden ze geconfronteerd met schendingen van mensenrechten. Als experten van het dagelijkse leven van mensen in een kwetsbare leefsituatie beschikken ze echter ook over tal van mogelijkheden om mensonwaardige en onrechtvaardige situaties om te buigen en te werken aan de realisatie van mensenrechten. De kans om hierover van gedachten te wisselen met vakgenoten werd bijzonder geapprecieerd.

Nieuw boek kijkt specifiek naar Brussel

We openden tegelijk de deur voor het regionaal platform Sterk Sociaal Werk BXL voor een boekvoorstelling en panelgesprek rond sociaal werk als mensenrechtenberoep met aansluitend een klein feestje. Met het boek ‘Sociaal werk als mensenrechtenberoep’ als handelingskader gaan Elke Plovie en Charlotte Kemmeren in gesprek met Brusselse praktijkwerkers, Sara Vanhoyland (SAAMO), Sofie Raeymaekers (vrienden van het huizeke), Loes Messens (Circus zonder handen) en Ghizlane Zaid (Samen voor morgen). Voelen zij zich mensenrechtenwerker? Op welk grondrecht en acute nood spelen zij met hun praktijk in? Welke linken zien ze met de bouwstenen uit het boek? Wat zijn de grootste uitdagingen waar ze tegenaan lopen én hoe gaan ze hiermee om? Het wordt ongetwijfeld een interessante uitwisseling tussen de auteurs en praktijkwerkers!

Deel dit