I LOve science
Verhaal

Proeven en printen

Op vrijdag 13/10, zaterdag 14/10 en zondag 15/10 vond de vijfde editie van het I Love Science Festival plaats in Tour & Taxis. Onze opleiding Voedings- en Dieetkunde nam voor het tweede jaar op rij deel. 

Boontje voor peulvruchten

Opnieuw werden kinderen, hun (groot)ouders en leerkrachten meegenomen in de wereld van de peulvruchten. Peulvruchten zoals kikkererwten, spliterwten, linzen, witte/rode/bruine/… bonen zijn nog te weinig bekend, maar hebben zowel gezondheidsvoordelen als voordelen voor de planeet. Wie ze vaker op het menu zet, wint dus twee keer!

3D voeding

Met de 3D food printer werden er leuke figuren geprint met een deeg gemaakt van kikkererwtenmeel. Behalve een educatief gedeelte (uitleg over peulvruchten + zelfontworpen brochure) en een innovatief gedeelte (3D food printer) was er ook een proefgedeelte. Alpro en Tiptoh voorzag brikken van enerzijds original/natuur smaak en anderzijds chocoladesmaak. De bezoekers wisten niet dat er enkel plantaardige drinks aanwezig waren, dus proefden ze ‘blind’ en kregen ze de keuze tussen: koemelk/chocolademelk, spliterwtendrink, sojadrink (aan te duiden op een blad met daarop een afbeelding van een koe, eentje van spliterwten en eentje van sojabonen). 

Positief smaakresultaat

Op vrijdag kwamen kinderen met de klas en hun leerkracht(en) naar het wetenschapsfestival, terwijl op zaterdag en zondag kinderen met hun (groot)ouders kwamen. Dit betekent dat op vrijdag nagenoeg uitsluitend kinderen proefden, terwijl op de andere dagen ook heel wat volwassenen de smaaktest deden. Op alle drie de dagen gokte bijna de helft van de proefpersonen dat Alpro chocolade chocolademelk van de koe was. 
De chocolade varianten van de plantaardige drinks lijken toch de proevers op een verkeerd been te zetten, wat een positief resultaat kan zijn naar de eiwittransitie toe. Indien er nauwelijks smaakverschil is, maar de voedingswaarden wel gelijkaardig zijn dan de dierlijke variant, is de stap klein om voor de plantaardige drink te kiezen. Deze heeft een lagere planetaire impact dan de dierlijke variant. 
Conclusie is dat correct inschatten van het belangrijkste ingrediënt van een plantaardige drink niet evident is, en dat de bezoekers aangenaam verrast waren van de lekkere smaak van de plantaardige drinks.
 

I LOve science
I LOve science
I LOve science
I LOve science
Deel dit