Opleiding Accounting Administration
Verhaal

Oud-studente Safura deelt haar ervaringen: "Hoe lastig het ook wordt, hou vol"

Anderstalige nieuwkomers grijpen hun kans om graduaat te behalen

Het Intensief Voorbereidingsjaar voor Anderstalige Nieuwkomers (IVAN) is een project, waaraan zowel het tweedekansonderwijs als de opleiding HBO5 Boekhouden sinds 2013 meewerken. De IVAN-studenten, voor een groot gedeelte vluchtelingen, krijgen een intensieve voorbereiding in het boekhouden en volgen daarnaast ook ICT- en taalcursussen (Nederlands, Frans en Engels). Heel wat participanten starten na het voorbereidingsjaar met de volledige opleiding HBO5 Boekhouden.

Dit academiejaar zijn er 7 studenten afkomstig uit alle hoeken van de wereld: Iran, Tunesië, Pakistan, Egypte, China, De Filipijnen en Roemenië. Ze krijgen binnen de opleiding de vakken Burgerlijk, handels- en economisch recht en Basis dubbel boekhouden. Siegi Hendrickx, de lector van dit laatste vak, nodigde onlangs Safura uit, omdat hij ervan overtuigd was dat de IVAN-studenten heel wat konden opsteken van haar levensverhaal en carrièrepad in België.

Safura's levensloop: doorzetten met diploma (en vast contract) als doel

Safura vluchtte zelf in 2010 vanuit Iran naar België. Ook al had zij een universitair diploma in haar land van afkomst behaald, ze moest toch helemaal van nul beginnen in een nieuwe omgeving met een andere cultuur. Dat bleek allesbehalve evident te zijn. Ze bleef echter niet bij de pakken zitten. Na het volgen van inburgerings- en taalcursussen, deed ze enkele interimjobs en schreef ze zich uiteindelijk in september 2014 in voor HBO5 Boekhouden bij CVO Volt. In januari 2016 studeerde ze af en ontving ze haar graduaatsdiploma. De verplichte stage bracht haar bij het Amerikaanse bedrijf Donaldson op het Research-Park in Haasrode, waar ze onder meer door haar professionele houding, leergierigheid en inzet, een geweldige indruk maakte en snel een vast contract in de wacht sleepte.

Gedreven en gedocumenteerd legde ze de IVAN-studenten stap voor stap uit welke moeilijkheden ze tegengekomen was (en die waren niet van de minste) en hoe ze die aangepakt heeft. Haar ultieme boodschap was: “Hoe lastig het ook wordt, hou vol en speel het slachtoffer niet. Wees geduldig, stel je helpend en sociaal op en besef dat je met deze attitudes in een land bent waar er gelijke kansen zijn en je een mooie toekomst kunt uitbouwen.”

Safura is, ook al mist ze haar achtergelaten thuisland enorm, heel gelukkig in België. Ze is getrouwd en verwacht binnenkort een kindje. Bij Donaldson zijn ze enorm te spreken over Safura die laat zien dat het kan. Ondertussen heeft ze bij het beursgenoteerde bedrijf promotie gemaakt. Aan het einde van de voorstelling dankten de IVAN-studenten onze alumna voor haar getuigenis, die hen zeker hoop heeft gegeven op een goede toekomst. Bedankt Safura!

In september 2019 zal een nieuwe groep anderstaligen starten met het IVAN-programma. Ze zullen enkele vakken volgen uit de nieuwe opleiding graduaat Accounting Administration bij Erasmushogeschool Brussel.

Meer info: graduaat.accounting.leuven@ehb.be.

Deel dit