Tom Peeters en Daniel Guerra
Verhaal

Metaal en chocolade

Vorige week kreeg onze opleiding biomedische laboratoriumtechnologie bezoek van een professor uit Peru. Samen met onze eigen onderzoekers –en wie weet in de toekomst studenten- bouwt hij aan biosensoren waarmee studenten in Peru uiteindelijk zware metalen kunnen opsporen in vis en chocolade.


DIY wetenschap

Wetenschap is al langer geen eiland meer. Steeds meer kennis en skills worden vandaag met elkaar gedeeld. Tom Peeters trok vorig jaar naar de Global Community Bio Summit in het MIT Media lab in Boston. Die bijeenkomst past in het huidige klimaat van open labo’s (waaronder ons eigen Open Biolabo) en Do It Yourself Biology alsook Citizen Science. Voor Peeters die een grote fan is van een open wetenschappelijke cultuur was dit een interessante bijeenkomst om gelijkgestemden de ontmoeten: “Het is erg boeiend en je kan er ook heel wat leren van anderen. Ik ben onder andere bezig met DIY kweekplaten. Zo kwam in contact met iemand van Universidad Peruana Cayetano Heredia, die met exact hetzelfde bezig was. Een paar contacten verder brachten me bij professor Daniel Guerra. Ook hij is heel erg bezig met de liberalisatie en democratisering van biotechnologie. Hij behaalde zijn doctoraat in België. De goede herinnering die hij aan ons land, chocolade en bier overhield, maakten het makkelijk om hem te overhalen om naar hier te komen.”

Metalen opsporen

Samen met professor Guerra werkt Peeters ondertussen aan een project. Guera: “In Peru is het aantal mensen met een doctoraat erg laag. Er is nog nood aan meer aandacht voor wetenschap. Ons land heeft nood aan meer wetenschappers. Bedoeling is dat we biosensoren gaan maken. Met die sensoren kunnen metalen worden opgespoord. De sensoren zullen gebruikt worden door leerlingen en studenten. Zij gaan ze gebruiken om metalen te meten in onder andere vis en cacao. Maar naast het opsporen van deze metalen, zullen ze op deze manier ook heel wat leren over vervuiling, bacteriën en biowetenschappen.”
Op termijn hopen beide partners de samenwerking nog uit te breiden. Zo zullen de labo’s van elke instelling met elkaar gaan samenwerken. Bovendien durven ze al hardop dromen van de uitwisseling van docenten en studenten. 
 

Deel dit