Borstvoeding
Verhaal

Melk valt in de prijzen

Het eindwerk van Lien Heyvaert uit de opleiding vroedkunde, wint de prijs voor beste eindwerk. Die werd uitgereikt door de Vlaamse Beroepsfederatie van Vroedvrouwen (VBOV). Het werk over een Vlaamse donormoedermelkbank, werd eerder ook al opgenomen in de Vlaamse ScriptieKrant.

Aandoening bij prematuren

Lien wou voor haar eindwerk een onderwerp dat relevant was en dus implementeerbaar. Tijdens haar opleiding leerde ze over necrotiserende enterocolitis. Dat is een darmaandoening die kan voorkomen bij premature baby’s. Deze aandoening is bij prematuren de meest voorkomende complicatie en doodsoorzaak. Prematuren die moedermelk krijgen, lopen heel wat minder kans om de aandoening op te lopen. 

Gezondheidsvoordeel

Moedermelk geven, wordt in ziekenhuizen aangeraden, maar dit gaat niet bij alle mama’s even vlot. Tijdens een stage op neonatologie in het Koningin Fabiolaziekenhuis kwam ze in contact met het gebruik van donormoedermelk. Daardoor besloot Lien opzoek werk te doen over donormoedermelk: “Bij moeders van prematuren, is de melkproductie vaak niet voldoende. Er zijn vier Belgische ziekenhuizen, waar donormoedermelk gebruikt wordt bij prematuren. Maar in Vlaanderen bestaat er geen centrale donormoedermelkbank. Dat terwijl het ook in Nederland erg ingeburgerd is en dus een enorm gezondheidsvoordeel kan hebben.” 
Daarnaast ziet ook het werkveld het nut van deze melkbank in. Maar het kostenplaatje en de organisatie die er bij komen kijken, blijkt een grote spelbreker: “Een liter donormelk is heel wat duurder dan kunstvoeding. Bovendien is ook het transport en het bewaren ervan veel moeilijker. We hopen dat de overheid het gezondheidsvoordeel inziet en de nodige middelen kan vrijmaken, “aldus Lien.

Droomjob

Vroedvrouw worden was een jeugddroom voor Lien: “ Ik denk dat ik al van mijn 6-7 jaar vroedvrouw wou worden. Nog voor ik goed wist wat het was. Mijn ouders dachten dikwijls dat zal nog wel veranderen, maar uiteindelijk ben ik vroedkunde gestart. Dat ik heb ik me nog geen seconde beklaagd. Momenteel werk in het OLV in Aalst, al denk ik er wel over na op termijn nog iets bij te studeren.” 
 

Lien Heyvaert student vroedkunde
Deel dit