De lerarenopleiding van Erasmushogeschool Brussel zet zich in voor secundaire scholen in Kakuma, nu het grootste vluchtelingenkamp ter wereld en opgericht in 1992. Samen met de Hogeschool Utrecht bouwen we in de Keniaanse woestijn aan een lerarenopleiding met een online leertraject, aangevuld met driemaandelijkse contactmomenten.
Het vluchtelingenkamp
Het kamp, gelegen in het midden van de woestijn, herbergt ongeveer 200.000 vluchtelingen uit Zuid-Soedan, Somalië en Ethiopië. Daarnaast zijn er ook vluchtelingen uit Congo, Burundi, Eritrea en zelfs Tanzania vertegenwoordigd. Meer dan 50% van de bevolking is minderjarig. Sommigen zijn in het kamp geboren, anderen zijn nog maar net aangekomen, onder andere door het recente geweld in Zuid-Soedan.
De opleiding
De intensieve lerarenopleiding is gericht op leraar-vluchtelingen die ongeschoold actief zijn in de vijf secundaire scholen die het kamp telt. De klasgrootte varieert van 80 tot 120 leerlingen. Dat is een enorme uitdaging voor de leraren die bovendien in veel gevallen jonger zijn dan de leerlingen.
Na een periode van een klein jaar kunnen de deelnemende leraren een getuigschrift behalen. Met de credits die ze hiermee bekomen, kunnen ze verder studeren voor een diploma tot leraar aan twee universiteiten in het land.
Dit internationale project gebeurt vanuit ICEFIL, een internationaal netwerk waartoe onze lerarenopleidingen behoort.