KCB concertzaal
Persbericht

Internationale doorlichting prijst hoge kwaliteit van Koninklijk Conservatorium Brussel

Het Koninklijk Conservatorium Brussel streeft een ‘extreem hoog’ artistiek niveau na, zo zegt een internationale commissie die de instelling in 2018 heeft doorgelicht. Sinds vandaag staat haar rapport online.

De commissie met leden uit Oostenrijk, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk noemt het onderwijsteam ‘hooggekwalificeerd’ en de afgestudeerde musici van ‘zeer hoge kwaliteit’. Ze waardeert het flexibele karakter van de programma’s en de manier waarop studenten opgevolgd worden. Daarnaast is haar het bloeiende internationale karakter opgevallen. Met zijn grote aantal buitenlandse studenten (ongeveer 60% van het totaal) biedt de muziekopleiding een uitgelezen multiculturele biotoop. Voor de studenten uit Vlaanderen, zegt de commissie, biedt deze internationale omgeving ‘een nieuwe ervaring die hen kan stimuleren om hun muzikale identiteit te vinden’. 

Het conservatorium heeft ook een musicalopleiding – de enige in zijn soort in Vlaanderen. De commissie looft de kwaliteit van de (talrijke) voorstellingen waarin de studenten musical meespelen. Ook de nauwe banden van de opleiding met de professionele musicalwereld vindt ze een grote troef. Alle studenten lopen stage bij een Vlaams productiehuis.
Volgens de commissie kan de positie van de musicus in de maatschappij nog wat meer benadrukt worden. Sommige interessante sectoren of doelgroepen worden niet altijd bereikt. ‘We nemen dat ter harte,’ zegt Kathleen Coessens, directeur van het conservatorium. ‘We zijn bezig die nieuwe lijnen uit te zetten. In een recent community project, de opera Leedberg, werkten we samen met amateurzangers, migranten en kinderen uit het Brusselse. We staan open voor de wereld.’


Het volledige rapport staat vanaf vandaag op de website van het agentschap MusiQuE ().

De website van het conservatorium is www.kcb.be.
 

Deel dit