HBO5 Verpleegkunde
Verhaal

HBO5 Verpleegkunde: verplegen met het hart...

Een week uit het leven van de verpleegkunde studenten van HBO5 Verpleegkunde... sociaal engagement voor nobele doelen en verplegen met een hart!

  • Dikke truiendag werd onesie-dag. Koffie werd ingeruild voor zalig lekker, warme soep.
  • Een 24 uurs lesmarathon ten voordele van onze 3de jaars studenten die naar Gambia trekken binnenkort. Denk dan vooral aan pizza’s, veel koffie, fun en lectoren die ook hun best doen wakker te blijven. Dit samen met een brunch met een overdaad aan lekkers om ze te steunen. Wij waren al snel verkocht…
  • Binnenkort staan weer de eerste stages van deze module voor de deur. Iedereen maakt zich klaar om afstanden te overbruggen, doelstellingen te formuleren, pathologieën op te zoeken en vooral … technieken in te oefenen zodat ze klaar zijn voor de praktijk aan het bed van onbekende zorgvragers.
Verpleegkunde HBO5

Voorbereiden op al wat de studenten gaan tegenkomen is bijna onmogelijk. Daarom proberen onze lectoren origineel en vooral aandachtig uit de hoek te komen.

  • Onze laatstejaarsstudenten staat een boeiende week te wachten in maart. De ‘Week van de Palliatieve’ was vorig jaar reeds een succes - met o.a. een gesmaakte lezing van Manu Keirse, auteur van talloze boeken rond omgaan met het levenseinde. Deze tweede editie doet niet onder. Een reeks gastsprekers zal de studenten onderdompelen in ervaringen, tips en vooral veel beklijvende informatie. Dit alles met de bedoeling het taboe rond palliatieve zorg te doorbreken en het verdriet zichtbaar en draaglijk te maken en de studenten te wapenen tegen de onvermijdelijke confrontaties rond het levenseinde. Door hen de kans te geven om hierover te praten, erover na te denken, willen we hen als bewuste, tactvolle en sterke verpleegkundigen het werkveld insturen. Een mooie inleiding hierop is de documentaire 'tot in den draai' over leven met het einde in zicht.
  • Een greep uit de sprekers die komen: de huisarts van Bart Verbeke (bekende jonge Mechelaar, een aantal jaren geleden overleden aan kanker na een pakkend getuigenis in de media) over euthanasie en palliatieve sedatie; een verantwoordelijke van het Palliatieve Netwerk Mechelen en een rouwconsulent over rouwen bij kinderen. Elke namiddag zullen de studenten in hun klasgroep deze voordrachten bespreken en koppelen aan hun nieuwe kennis en kunde.

Want jij wil toch ook een verpleegkundige met kennis en een hart naast je bed? Dat is onze missie!

Lees meer over HBO5 Verpleegkunde op de opleidingspagina.

Foto: HyperBob by Flickr

Deel dit