Prijs van de Jonge Journalist
Verhaal

Emilie Légère wint Prijs van de Jonge Journalist

Met de prijs wordt het beste journalistieke werk van een laatstejaarsstudent bekroont. Een jury met vertegenwoordigers van Vlaamse Nieuwsmedia, The Ppress/UPP, Medianetwerk Plus, Media 21 en Mediarte boog zich over alle inzendingen. Belangrijk is dat de deelnemers een neus voor nieuws hebben en een goed verhaal kunnen vertellen.

Met haar afstudeerproject 'Grexit voor Brexit' voldeed onze net afgestudeerde studente Emilie Légère het best aan die voorwaarden. Lang voor de Britten te kennen gaven dat ze uit de Europese Unie willen, stapte Groenland uit de Europese Gemeenschap. "Grexit voor Brexit is een achtergrondstuk. Niet veel mensen weten dit, maar Groenland is het allereerste land dat de Europese Unie (toen nog Europese Economische Gemeenschap) verlaten heeft, in 1985. Ik ben naar daar afgereisd en heb een reconstructie gemaakt van die uitstap: de aanloop, referendum, onderhandelingen met Europa en de exit zelf.", verduidelijkt Légère. "Aan het einde analyseer ik in hoeverre Grexit en Brexit met elkaar vergeleken kunnen worden. Over Grexit zijn maar heel weinig geschreven bronnen voorhanden (meestal in het Groenlands), dus ik heb heel veel mensen moeten interviewen om alle stukjes info bij elkaar te harken (proffen, politici, politicologen, journalisten). In Groenland ben ik o.a. gaan praten met de ex-premier die indertijd de uit-campagne getrokken heeft, en een politicus die mee de onderhandelingen met de EU over de uitstap gevoerd heeft."

Als winnares mag ze rekenen op een mooie geldprijs van € 1000 en een jaarabonnement op Gopress."Mijn reis naar Groenland die ik hiervoor maakte, is meteen terugbetaald", zegt Légère in een korte reactie. "Ik heb er veel werk in gestoken en beschouw het als een mooi sluitstuk van mijn opleiding."

Wil jij ook aan de slag met interessante verhalen in Brussel, dé mediahoofdstad van België? Of het nu gaat om regionale, nationale of internationale media: nergens in België vind je zo veel mediabedrijven op één en dezelfde locatie. Het volledige opleidingsprogramma van de bachelor Journalistiek werd trouwens grondig vernieuwd in overleg met het werkveld. Het diploma Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel is een ijzersterke troef als je straks het journalistieke werkveld betreedt.

Deel dit