Evelien Mertens, onderzoekster bij onze opleiding Voedings- en dieetunde, nam net voor de vakantie deel aan het eiwitfestival.
Verhaal

Eiwitfestival 2023: Een Duik in de Wereld van Plantaardige Eiwitten

Evelien Mertens, onderzoekster bij onze opleiding Voedings- en Dieetkunde, nam net voor de vakantie deel aan het Eiwitfestival. Dit festival vond plaats op 12 december 2023 in Antwerpen. Georganiseerd door Mosquito in the Room en Next Food Chain, bracht dit evenement maar liefst 293 deelnemers samen, wat de groeiende interesse in milieuverantwoorde en plantaardige eiwitbronnen benadrukt. Evelien Mertens mocht als panellid deelnemen aan de breakout-sessie over "Wat betekent de eiwittransitie voor de gezondheid van de mens?" en als moderator optreden voor het ronde tafelgesprek over "Plantaardig gamma: voer voor een gezondheidsgesprek."

Groeiend bewustzijn

Het Eiwitfestival illustreert het groeiende bewustzijn van het belang van de eiwittransitie. Slechts 40% van het huidige voedingspatroon in Vlaanderen bestaat uit plantaardige eiwitbronnen, een percentage dat niet langer houdbaar is gezien de toenemende wereldbevolking en de groeiende voedselvraag. Dierlijke eiwitbronnen dragen aanzienlijk bij aan de klimaatverandering en zijn niet altijd bevorderlijk voor de gezondheid. Volgens het EAT-Lancet-rapport heeft een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke voeding een positief effect op zowel de planetaire als de menselijke gezondheid. Een hoger aandeel gezonde plantaardige voeding blijkt beschermend te zijn tegen diverse chronische niet-overdraagbare aandoeningen, waaronder diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Green Deal

Initiatieven zoals de Green Deal eiwitshift en gezonde milieuverantwoorde voeding volgens het Vlaams Instituut Gezond Leven moedigen de consumptie van plantaardige voeding aan. Het Eiwitfestival fungeert als een krachtig platform dat verschillende belanghebbenden samenbrengt, waaronder producenten van plantaardige eiwitbronnen, onderzoekers van hogescholen en universiteiten, vertegenwoordigers van supermarkten en cateringbedrijven, om de eiwittransitie te versnellen.
Dit festival weerspiegelt niet alleen de huidige trends, maar is ook een stimulans voor verdere dialoog en actie ten behoeve van een duurzamere toekomst.

Deel dit