Op vrijdag 11/10, zaterdag 12/10 en zondag 13/10 vond de zesde editie van het I Love Science Festival plaats in Tour & Taxis. Onze opleiding Voedings- en Dieetkunde nam voor het derde jaar op rij deel. Opnieuw werden kinderen, hun (groot)ouders en leerkrachten meegenomen in de wereld van de peulvruchten.
Planeet
Peulvruchten zoals kikkererwten, spliterwten, linzen, sojabonen, … zijn nog te weinig bekend, maar hebben voordelen voor zowel onze gezondheid als voor de planeet. Een dubbele win dus om ze vaker op het menu te zetten! Met de 3D food printer werden er leuke figuren geprint met een deeg gemaakt van kikkererwtenmeel. Behalve een educatief gedeelte (uitleg over peulvruchten + zelfontworpen brochures) en een innovatief gedeelte (3D food printer) was er ook een proefgedeelte. Er werden drie verschillende voedingsmiddelen voorzien met peulvruchten als ingrediënt: (1) popped chips op basis van sojabonen, (2) kikkererwtenwafels en (3) linzencrackers.
Smaaktest
De bezoekers werd gevraagd om op een papier -met daarop de drie afbeeldingen van de peulvruchten (sojabonen, kikkererwten en linzen)- aan te duiden welke peulvrucht ze denken dat in het voedingsmiddel zit. Op vrijdag kwamen de kinderen met de klas en hun leerkracht(en) naar het wetenschapsfestival, terwijl op zaterdag en zondag de kinderen met hun (groot)ouders kwamen. Dit betekent dus dat op vrijdag nagenoeg uitsluitend kinderen hebben geproefd, terwijl op de andere dagen ook heel wat volwassenen de smaaktest hebben gedaan.
Popped chips
De linzencrackers bleken het makkelijkst ontmaskerd te worden. Maar liefst 83,5% (vrijdag), 95,8% (zaterdag) en 75,0% (zondag) van de deelnemers kon de peulvrucht correct raden. De kleur verraadde hier natuurlijk ook wel al wat. Bij de kikkererwtenwafels bleek het iets moeilijker om de ‘geheime peulvrucht’ te achterhalen. Op vrijdag raadde 54,6% van de deelnemers de correcte peulvrucht, op zaterdag 78,8% en op zondag 65,5% van de deelnemers. De popped chips op basis van sojabonen bleek het moeilijkst te raden, mogelijk omdat daar ook zout aan toegevoegd werd waardoor de smaak een beetje gemaskeerd werd. Op vrijdag werd de sojaboon correct geraden door 47,6% van de deelnemers, op zaterdag door 54,8% en op zondag door 40,6% van de deelnemers.
Er kan geconcludeerd worden dat correct inschatten van de peulvrucht in een snack toch niet zo evident is en dat de bezoekers vaak wel aangenaam verrast waren van de lekkere smaak van de plantaardige snacks. Velen onder hen maakten dan ook een foto van de verpakking.