Deelnemers Belgodyssee
Verhaal

Drie studenten willen Belgodyssee winnen

Drie studenten willen Belgodyssee winnen

Drie studenten van de opleiding Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel nemen deel aan de wedstrijd Belgodyssee. De school hoopt dat een van hen begin december uit handen van Koning Filip de eerste prijs krijgt: een betaalde stage van zes maanden bij de VRT-nieuwsdienst.

Kevin Van den Panhuyzen, Victor Moonen en Pieter Van der Elst zitten in het laatste jaar van hun bacheloropleiding Journalistiek. Ze werden geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze wedstrijd Belgodyssee, een initiatief van het Prins Filipfonds.

Twee laatstejaars journalistiek, een Franstalige en een Nederlandstalige, vormen twee weken lang een duo. Ze maken reportages voor Metro, Radio 1, de krant L’Avenir en de RTBF. Terwijl ze hun reportage maken, zijn de journalisten in spe ook actief op de sociale media van Belgodyssee.

 

Acht teams

Dit jaar werden acht teams gevormd, in drie daarvan zit dus een student van de opleiding Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel. Als thema voor hun reportage kregen de studenten deze keer de 'Universele Verklaring van de Rechten van de Mens' voorgeschoteld, niet meteen een gemakkelijk onderwerp.

Kevin Van den Panhuyzen heeft zijn reportages al gemaakt. Hij koos ‘Romajongeren en onderwijs’ als onderwerp. De komende weken gaan ook Victor Moonen en Pieter Van der Elst aan de slag.

 

Tweetalig

Op de site van Radio 1 zegt Kevin Van den Panhuyzen dat hij tevreden was over de samenwerking met de Franstalige Ambre Ciselet: “Samenwerken met een Franstalige partner was bovendien een erg interessante ervaring. Het belangrijkste nieuws van de dag is niet altijd aan beide zijden van de taalgrens hetzelfde. In die zin waren onze inzichten complementair, net als onze taalbeheersing. Wat mij betreft mogen zulke tweetalige projecten meer aan bod komen in de opleiding Journalistiek en zelfs in het onderwijs in het algemeen.”


Naar de koning

De komende vijf weken stellen de verschillende duo’s hun werk nog voor. Binnenkort kun je dus ook horen en lezen welke reportages Victor Moonen en Pieter Van der Elst maakten. Alle laureaten worden midden december verwacht in het koninklijk paleis in Brussel. Koning Filip overhandigt de winnaar daar zelf de hoofdprijs: een betaalde stage van zes maanden bij de VRT-nieuwsdienst.

Patrick Pelgrims, opleidingshoofd Journalistiek van de Erasmushogeschool Brussel hoopt ook deze keer te kunnen klinken met de studenten. “Twee jaar geleden won onze studente Roxanne Dupont de wedstrijd”, zegt hij. “Vorig jaar kreeg Maxime Simon de prijs voor de beste samenwerking. Ik ben benieuwd welke prijs Kevin, Victor en Pieter kunnen binnenhalen.”

 

De reportage van Kevin, over Romajongeren en onderwijs, kun je herbeluisteren bij Radio 1.
Deel dit