Mo*talk desinformatie
Verhaal

Debat over desinformatie in RITCS café

Ben Caudron, docent Communicatie en technologiesocioloog, is een van de sprekers op de MO*talk rond desinformatie. Kom mee luisteren op dinsdagavond 28 maart in ons RITCS café.

De online ruimte is niet alleen maar emanciperend, ze heeft ook iets duister. Sociale media, internet, deep fakes, en kunstmatige intelligentie laten toe om razendsnel en gericht valse informatie te verspreiden. De verspreiding ervan vloeit voort uit maatschappelijke tegenstellingen en internationale spanningen, maar ze kan die ook erger maken. Hoe ernstig is de uitdaging? En wat kunnen we eraan doen? MO*journalist John Vandaele praat erover met technologiesocioloog en docent Communicatie Ben Caudron, onderzoekster Nathalie Van Raemdonck, Charlotte Michils van de Vlaamse Vereniging van Journalisten en VRT-journalist Tim Verheyden.

  • Ben Caudron is socioloog, docent, opiniemaker en publicist. Hij is gefascineerd door de complexe relatie tussen mensen en hun technologieën. Hij fileert de Silicon Valley-ideologie en legt de gevaren bloot die besloten liggen de in de recente evolutie, waarin quasi-monopolies de grondvesten van de democratie aantasten.
  • Nathalie Van Raemdonck is onderzoekster aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Ze maakt deel uit van de onderzoeksgroep SMIT-IMEC waar ze onderzoek doet naar desinformatie en online radicalisering voor het Hannah Arendt Instituut. Ze was in het verleden ook actief als cyberveiligheid-analiste aan het Europees Instituut voor Veiligheidsstudies.
  • Charlotte Michils is juridisch adviseur bij de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ), de beroepsvereniging van de in Vlaanderen actieve journalisten.
  • Tim Verheyden is journalist en reportagemaker bij VRT NWS over onder meer de invloed van technologie op mens en maatschappij.

Gratis inkom, lees alle info en inschrijvingen via de MO*-website 

Deel dit