Studenten derde bachelor verpleegkunde Erasmushogeschool Brussel
Verhaal

De ultieme stage?

Integrated Care Stage 

Een unieke leerkans is het voor de studenten verpleegkunde. Ze dienen niet alleen de zorgen toe aan de patiënten, maar moeten ook de zorg gaan organiseren en coördineren. Ze moeten leren samenwerken en observeren. Daarnaast ook medestudenten leren coachen en begeleiden. En feedback geven over hun zorgen, organisatie en samenwerking, iets dat op een gewone stage niet of minder aan bod komt. 


Ultieme vorm van stage

De IC-stage is eigenlijk de ultieme vorm van stage. Na twee weken intensieve training door de verpleegkundigen op dienst worden de studenten zelf verantwoordelijk. Ze stappen als het ware in de schoenen van de verpleegkundigen. Die blijven uiteraard wel op dienst en gaan natuurlijk mee monitoren of ingrijpen wanneer nodig. Onze docenten komen dagelijks langs op de dienst en hebben vooral een coachende rol.  

24u/24u

De studenten leren de verschillende rollen en skills die ze gedurende hun volledige opleiding verworven hebben samen te gebruiken. Van communicatieve vaardigheden tot verpleegtechnische handelingen, ze komen allemaal aan bod tijdens deze stage. 
Studenten gaan hun team zelf organiseren. Dit start met het zelf opstellen van hun uurrooster die 24/24h en 7/7 moet draaien). Daarnaast kijken ze ook kritisch naar de processen die op dienst gebruikt worden of die ze zelf gebruiken en proberen ze waar mogelijk verbeteracties of verbeterplannen op te zetten.

Superenthousiast

De studenten zelf zijn superenthousiast over deze stage: “De eerste dagen waren echt wel zwaar. Je krijgt zoveel informatie over processen op dienst. Over hoe er gerapporteerd moet worden. Over hoe bepaalde technieken op dienst toegepast worden. Het gaf me wel wat stress. Maar na de twee weken intensieve begeleiding en dankzij een handig schriftje had ik de meeste zaken onder de knie. 
Het werd echt een heel boeiende periode. Tijdens deze stage krijg je enorm veel leerkansen. Bovendien ben ik niet enkel als verpleegkundige, maar ook als persoon enorm gegroeid tijdens de stage”.

De studenten waren te vinden in het UZ Brussel op de afdeling acute geriatrie, in het AZ Sint-Maria Halle op de afdeling cardio-pulmonaire, in het AZ Jan-Portaels op de dienst revalidatie en in Sint-Alexius Grimbergen op de PVT afdeling

Studenten derde bachelor verpleegkunde Erasmushogeschool Brussel
Studenten derde bachelor verpleegkunde Erasmushogeschool Brussel
Studenten derde bachelor verpleegkunde Erasmushogeschool Brussel
Deel dit