Studenten verpleegkunde stage halle carnaval
Verhaal

Carnavalstage

Een handvol studenten uit het vierde jaar bachelor Verpleegkunde loopt momenteel stage tijdens het carnaval in Halle. Ze werken er samen met urgentieartsen, de brandweer, verpleegkundigen en het Rode Kruis van Halle.

Ervaring 

De studenten kozen zelf om deze stage te lopen. Dat zegt Frank Borremans docent Verpleegkunde en voorzitter van de afdeling van het Rode Kruis in Halle: “Ik contacteer elk jaar al onze derde- en vierdejaarsstudenten die stage lopen op spoed of bij de brandweer. Ook dit jaar waren er weer heel wat studenten bereid om mee in te staan voor de veiligheid tijdens het carnaval. Deze studenten hebben al de nodige ervaring opgedaan op stage om vlot te kunnen meedraaien tijdens zo een mega-event. Al was er dit jaar ook een studente uit het eerste jaar die als vrijwilliger bij het Rode Kruis ook meehielp.” De studenten worden niet alleen op stage voorbereid. Maar ook op de campus krijgen ze heel wat lessen over acute noodsituaties. 

Schone slapers

De studenten kunnen op drie verschillende manieren ingezet worden. Ze gaan mee op pad met de ziekenwagen. Of ze gaan mee met de interventiewagen. Dat is een soort wagen die ingezet wordt om de ernst van bepaalde verwondingen en of situaties in te schatten, zodat er niet steeds een MUG moet worden ingeschakeld. Daarnaast zijn er ook de ploegen en hulpposten op het terrein waar mensen met kleine verwondingen geholpen worden. “Maar ook schone slapers worden daar opgevangen,” vertelt Frank, “dat zijn mensen die te dronken zijn om zomaar achter te laten, maar die nog te goed zijn om naar het ziekenhuis te vertrekken. Zij kunnen bij ons gecontroleerd slapen.” 

Verantwoordelijkheid 

De verpleegkundigen in spé gaan niet alleen op pad, maar worden steeds vergezeld door een ambulancier of verpleegkundige, waarvan ook heel wat oud-EhB-studenten. Ook dat is belangrijk zegt Frank: “De studenten moeten steeds begeleid worden. Ze zijn nog stagiaires, dus als er ernstige beslissingen moeten genomen worden, is dat toch de taak van de professional. Onze studenten kunnen zeker goed uit de voeten, maar ze mogen ook niet overladen worden met verantwoordelijkheden. We kregen toch al heel wat werk. Zo hebben we al een paar bewusteloze mensen gezien. Natuurlijk is er ons vast aandeel van dronken en door drugs beïnvloede mensen. En hier en daar een occasionele vechtpartij. Maar het grootste deel van de interventies gaat over kleine dingetjes zoals iemand die zich aan een glas gesneden heeft.” 

Lees hier een stukje uit Het Nieuwsblad
 

Studenten verpleegkunde stage halle carnaval
Deel dit