World Café Lta
Verhaal

Breder en langer

Vorige week kwamen voor het eerst in ongeveer 40 jaar een heleboel belangrijke actoren in landschaps- en tuinarchitectuur samen in een World Café. Ze bogen zich samen over de verbreding en verlenging van de opleiding landschaps- en tuinarchitectuur. 

Nieuwe thema’s

Het werkveld van onze landschaps- en tuinarchitecten is in binnen- en buitenland enorm aan het evolueren. De context waarbinnen onze studenten aan de slag zullen gaan wordt heel wat ingewikkelder. Thema’s als klimaat, voedselvoorziening, veiligheid en leefbaarheid passen binnen mondiale uitdagingen. Landschaps- en tuinarchitecten hebben de opdracht een wereld te creëren waarin iedereen zich kan thuis voelen. 
Met deze nieuwe uitdagingen in het achterhoofd werd het voor onze opleiding (samen met de collega’s van Hogent) hoog tijd om het werkveld samen te roepen en het hoofd te buigen over deze uitdagingen. Meer dan 60 professionals en docenten discussieerden in steeds wijzigende groepen over zeven grote vragen zoals: “Welke toekomstige en actuele thema’s zijn het meest relevant binnen onze opleiding” of “Welke focus moet de opleiding leggen. 

Geslaagde avond

Nadien werd er in een brede discussie teruggekoppeld. Voor Steven Goossens opleidingshoofd was het een geslaagde avond: “Voor velen was het een primeur om samen met zoveel mensen uit het werkveld na te denken over onze opleiding. Voor ons is dit erg belangrijk in het kader van de verbreding van onze opleiding. Er komen zoveel extra aspecten kijken bij ons beroep dat het moeilijk wordt om alles nog in een driejarige opleiding te proppen. Thema’s zoals mobiliteit versus levenskwaliteit, energie, duurzaamheid, veiligheid, voedselvoorziening,… brengen zoveel uitdagingen met zich mee, dat we de opleiding absoluut verder moeten verbreden en daarom dus ook verlengen. Dit World Café is daar een belangrijke stap in. Op 19/09 verschijnt er een finaal verslag van deze dag. Nadien zullen we samen met Hogent een dossier indienen voor een verbreding en verlenging van de opleiding. Het ideale scenario zou voor ons een masteropleiding zijn. Hopelijk kunnen we daar samen met het werkveld, de opleidingen, de hogeschoolbesturen en het beleid het juiste klimaat voor creëren.”


 

Deel dit