prachtig uitzicht
Verhaal

Bestemming: zomer 2021

Beproeving voor horeca– en evenementensector

Het afgelopen jaar was een zware beproeving voor de horeca– en evenementensector. Met twee lockdowns (dusver), verplichte sluitingsperiodes en immer aanwezige socialdistancing–maatregelen, kelderden de inkomsten. Vele ondernemers hielden net – of net niet – het hoofd boven water. Te midden van deze crisis peilde Noor van Brussel, onderzoeker aan de opleiding Hotelmanagement van Erasmushogeschool Brussel, naar de reismentaliteit en –plannen van de gemiddelde Vlaming en Brusselaar. Hoe beïnvloedt COVID-19 onze reisplannen voor de zomer 2021? Kies jij deze zomer voor een ‘staycation’ in het groen, of een strandvakantie hier ver vandaan?

Impact COVID-19 op toerisme

De impact van COVID-19 op toerisme is enorm. Studies van Toerisme Vlaanderen en Visit Brussels tonen aan dat logies die in normale omstandigheden bezettingsgraden halen van 70-80%, sinds het begin van de crisis slechts uitkomen op een magere 20%. Sommige hotels draaiden resoluut op verminderde capaciteit, anderen kozen er dan weer voor om de deuren volledig te sluiten en de storm uit te zitten. De sluiting van niet-essentiële handelszaken en horeca, beperkte culturele evenementen, sterk wisselende besmettingscijfers en daarop afgestemde maatregelen dragen bovendien bij tot een instabiele situatie die, buiten de wil om van de logiessector, nog weinig aanlokkelijk is voor toerisme. Hoog tijd dus om te bekijken hoe de gemiddelde Vlaming en Brusselaar zich de zomer van 2021 voorstelt.

closed hotel

De onverwacht grote respons maakte me bewust van mijn unieke rol als onderzoeker in dit verhaal.

Noor van Brussel
Noor van Brussel
Onderzoeker aan de opleiding Hotelmanagement

Zin in reizen

Covid-19 heeft de Vlaming en Brusselaar echter niet bang gemaakt van toerisme. Integendeel. De zin om naar het buitenland te trekken is groot, maar wel op voorwaarde dat er voldoende voorzorgsmaatregelen werden genomen. En uiteraard ook als er een flexibel annulatie- of voorschottenbeleid wordt gehanteerd. Last minute reizen zijn doordaar enorm in trek, maar ook de 'staycations' zijn een absolute blijver. Daarnaast zien we dat reizen naar de natuur enorm aan populariteit winnen in 2021. Dit hoeft niet te verbazen, aangezien het merendeel van de coronaveilige activiteiten zich buiten afspeelt.

Type zomervakantie

Hybride gastvrijheid

De rode draad doorheen de resultaten is in feite een zoektocht naar balansTussen social distancing en een warme ontvangst. Tussen wat ten tijde van COVID-19 kan, en wat pre-COVID-19 kon. Tussen digitaal en persoonlijk. Tussen veilige routine en vernieuwende ervaringTussen het verlangen om terug te keren naar wat we gewoon waren en de acceptatie van acute verandering. Een nieuw soort hybride gastvrijheid is daarop het antwoord. Eentje die de fijne lijn bewandelt tussen al deze noden en wensen. 

Lees hier alle bevindingen van het onderzoek.

Deel dit