ben weyts bezoekt labbuddy
Verhaal

Ben Weyts maakt kennis met LabBuddy, ons virtueel labo

Minister Ben Weyts kreeg maandag 11 december '23 door de betrokken docenten en studenten een inkijk in LabBuddy, het softwarepakket van het gezamenlijk project ‘Virtual Labs’ van Erasmushogeschool Brussel en VUB.

LabBuddy werd in de opleiding Biomedische Laboratoriumtechnologie ingezet als blended onderwijsvorm om studenten beter voor te bereiden op hun practicum en efficiënter te begeleiden tijdens het leerproces. De digitale labo’s via LabBuddy zijn geen vervanging van “face-to-face” contacten, maar een complementaire digitale aanvulling ervan. Zoiets is vandaag nog onbestaande.  

Dankzij het programma bereiden studenten hun practicum voor in een virtuele leeromgeving, waardoor ze grondiger voorbereid starten. Daarnaast biedt het studenten ondersteuning, zowel bij het uitvoeren van het labo als de resultaatverwerking achteraf. Er werden er 5 docenten opgeleid om met de onlinesoftware te leren werken. Tijdens de ontwikkelingsfase en de implementatiefase werd er nauw samengewerkt met de VUB. 

Dit project wordt gefinancierd via het Voorsprongfonds. Dit fonds van de overheid gebruikt de coronacrisis om achterstand om te buigen in voorsprong en nodigt het hoger onderwijs uit om met de extra middelen vooruitgang te boeken.

Binnen het Voorsprongfonds zijn er 3 speerpunten:

  • Een Vlaams opleidingsportfolio uitbouwen dat toekomstbestendig en wendbaar is
  • Levenslang leren binnen het hoger onderwijs verder uitbouwen
  • Versterkt inzetten op digitale onderwijsvormen
Deel dit