Studenten banaba Zorgmanagement
Bachelor-na-bachelor

Zorgman­age­ment

Nog vragen?

Voor wie

 • Wil jij doorgroeien naar operationeel leidinggevende in de zorg (hoofdverpleegkundige, teamcoördinator, afdelingshoofd,…)? 
 • Oefen je al een leidinggevende functie uit?
 • Ben je op zoek naar een opleiding waar je de nodige kennis en vaardigheden meekrijgt om deze functie te vervullen?
 • Is les op zaterdag voor jou ideaal om de balans te behouden tussen werken/studeren en privé leven? 

Dan is de banaba Zorgmanagement iets voor jou!

Voor wie

 • Wil jij doorgroeien naar operationeel leidinggevende in de zorg (hoofdverpleegkundige, teamcoördinator, afdelingshoofd,…)? 
 • Oefen je al een leidinggevende functie uit?
 • Ben je op zoek naar een opleiding waar je de nodige kennis en vaardigheden meekrijgt om deze functie te vervullen?
 • Is les op zaterdag voor jou ideaal om de balans te behouden tussen werken/studeren en privé leven? 

Dan is de banaba Zorgmanagement iets voor jou!

Hoe ziet de opleiding eruit

We leren je hoe je een bekwame en zelfzekere operationeel leidinggevende in de gezondheids- of welzijnssector wordt. Naast een theoretisch kader leer je dankzij workshops en trainingen omgaan met verschillende situaties. We werken daarbij met een persoonlijk ontwikkelplan, zodat we echt inspelen op jouw situatie. 

Doordat je samen studeert met andere professionals wordt jouw blik verruimd en wordt het interdisciplinair werken gestimuleerd. Al onze docenten komen recht uit het werkveld en staan met beide voeten in de praktijk.

 

 

Belang van persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke en professionele ontwikkeling is cruciaal in jouw rol als leidinggevende en vormt daarom een rode draad doorheen de opleiding. Kritische zelfreflectie wordt gestimuleerd en via coaching opgevolgd. 

Hoe verloopt de opleiding? 

De opleiding biedt je de kans maximaal je werk- en privéleven te combineren.

 • De opleiding telt 60 studiepunten en duurt twee jaar. 
 • De lessen vinden plaats op zaterdag (18 zaterdagen per academiejaar) vanaf begin september.
 • We werken met een combinatie van les op de campus en digitale lessen. Het aantal contactmomenten (online/on campus) werd bewust beperkt gehouden. Naast deze contactmomenten wordt verwacht dat je voldoende tijd voorziet om de leerstof door te nemen, lessen voor te bereiden en opdrachten te maken.
 • Deelname aan de lessen is verplicht.

Toelatingsvoorwaarden

 • Iedereen die over een bachelordiploma in een zorggerelateerde richting beschikt kan deelnemen (mits gunstige evaluatie).
 • Twee jaar ervaring, in de ruime context van de zorg, wordt vooropgesteld.  

Om deze opleiding tot een succesvol einde te brengen is motivatie cruciaal. Ook de nodige basiscompetenties moeten aanwezig zijn. Dit kan je aantonen door de opleidingsverantwoordelijken te overtuigen met een motivatie en CV. Hoe dit praktisch moet, kom je te weten door de opdracht aan te vragen via mail bij Kristina Demetser.

“Na het inschrijven had ik zeer hoge verwachtingen van de opleiding. Doorheen de twee jaren heb ik mijn rugzak kunnen bijvullen. Op professioneel vlak heeft de opleiding me verder doen ontwikkelen. Dankzij de goede theoretische onderbouwing alsook de  specifieke persoonlijke trainingen en begeleidingen, heeft de banaba zorgmanagement  me klaar gemaakt om als jonge leidinggevende van start te gaan. Ik vond de opleiding een bijzondere ervaring en zal dit altijd als positief meedragen. Mijn hoge verwachtingen zijn volledig ingelost.”

 

Kim
Ergotherapeut en Teamleider WZC

Vakken

Als operationeel leidinggevende in de zorg- en welzijnssector is het essentieel om primaire processen te beheersen, te optimaliseren en te verbeteren. Het is de taak van de operationeel leidinggevende om een efficiënte organisatie te verzekeren gericht op het behalen van de beste resultaten. Leiderschap is hierbij essentieel. Het model van R. Quinn wordt als rode draad gehanteerd om het begrip leiderschap voor de operationeel leidinggevende in al zijn facetten te onderbouwen en te definiëren. 

Veld
Credits
Evidence Based handelen
4
Managementvaardigheden
4
Beleidsinitiatie en beleidsevaluatie
3
Wetgevende context in de zorg
4
Kwaliteitsmanagement en veiligheid voor patiënt & medewerker
4
Procesoptimalisatie
3
Werkbezoek en stage
4
POP en persoonlijke begeleiding
3
Veld
Credits
Coachen als leidinggevende
4
Financieel Management
4
Human Resources Management
6
Oefenen van competenties en vaardigheden
5
POP en persoonlijke begeleiding
4
Geïntegreerde Eindopdracht
7

Gedetailleerde info over de vakken (beoordeling, examenvormen ...), lees de ECTS-fiches.

Stage

In het eerste academiejaar dien je een stage te doen (40u) alsook een werkbezoek in het buitenland (8u).  Je krijgt de kans om tijdens de stage je blik op leidinggeven te verruimen door stage te lopen in een andere organisatie.  Tijdens het werkbezoek kom je in aanraking met andere (buitenlandse) bedrijfsculturen en zal deze met een kritische blik bekijken. Je bezoekt in groep een zorginstelling in een buurland, waar je andere manieren van leidinggeven en organiseren zal ontdekken. 

Na je studie

In zowat alle sectoren van de gezondheidszorg zijn leidinggevenden werkzaam die deze opleiding gevolgd hebben. Bij vele werkgevers zijn de afgestudeerden van deze opleiding erg gegeerd. Bij afstuderen heb je een officieel diploma dat door de overheid wordt erkend in het kader van de wetgeving op de kwalificatievereisten voor leidinggevenden in de zorg.

“Ik ben op 47-jarige leeftijd door omstandigheden pas aan de opleiding begonnen. Ik heb geen enkele les gemist. We kregen een opleiding op niveau, een visie die open-minded was. Je kreeg als student ruimte om mee te denken om je opleiding tot een goed einde te brengen. Op het einde gepakt en gezakt met kennis, kritisch denken en leiderschap waar de zorg nood aan heeft. Ik kan de opleiding alleen maar sterk  aanbevelen."

Frank
Verpleegkundige

“De Banaba Zorgmanagement aan de EhB; een cohesie van theorie en praktijk. Studenten voorbereiden op de reële uitdagingen als operationeel leidinggevende is geen evidentie. De unieke interactiemomenten met docenten komende vanuit het werkveld, zorgde voor sterke & uitgebreide fundamenten. Deze kwalitatieve opleiding vergt de nodige inspanningen maar is zeker een aanrader voor elke toekomstige leidinggevende. Ik kijk tevreden terug en kan terugvallen op aangereikte kennis en tools in mijn dagelijkse opdrachten als nieuw leidinggevende.”

Marlies
Hoofdverpleegkundige

Waar heb je les

Campus Jette

 • In het groene Jette (Vlakbij Laarbeekbos)
 • Brussels Health Campus (samen met VUB en UZ Brussel)
 • Medische campus: eigen simulatiecentrum
 • Fitness vlakbij
 • Vlot bereikbaar met de wagen, vlak bij de Brusselse Ring
 • Vlot bereikbaar met trein, bus, tram, fiets, step
 • Voldoende gratis parkeerplek
 • Groene buitenruimte

Studiekosten

Inschrijvingsgeld

De opleiding kost 700 euro per academiejaar. (250 euro vaste kost, plus 15 euro per studiepunt).

Opleiding gebonden kosten

Al het cursumateriaal is inbegrepen in het inschrijvingsgeld met uitzondering van één handboek. Bekijk het hier in detail.

Studiefinanciering

Kwaliteitsvol onderwijs

Erasmushogeschool Brussel streeft kwaliteitsvol onderwijs na en ontwikkelt haar opleidingen voortdurend om te voldoen aan (inter-)nationale kwaliteitskenmerken. EhB zet maximaal in op het ontwikkelen van een kwaliteitscultuur en hanteert haar eigen kwaliteitsregie als fundament voor kwaliteitsvol onderwijs. 
 
Verschillende instrumenten garanderen het versterken en borgen van de onderwijskwaliteit van deze opleiding:

 • In 2021 beoordeelden externe peers de kwaliteit van deze opleiding. Lees het volledige rapport van de peerreview.
 • Het College van Bestuur van EhB besloot deze opleiding te borgen voor de periode 2022 tot 2028 in het borgingsbesluit.
 • De kwaliteitsfiche toont een overzicht van de sterktes en groeikansen van deze opleiding. 

De website opleiding in cijfers van de Vlaamse overheid geeft informatie over het profiel van deze opleiding zoals wie deze opleiding volgt, hoelang studenten erover doen om hun diploma te behalen, etc.
 
Lees meer over de kwaliteitsborging binnen EhB.

Infodagen

Wil je meer weten over deze opleiding? Maak een afspraak.

Inschrijven

Klaar om je in te schrijven voor Zorgmanagement? Top!  Op deze pagina kan je van start met je inschrijving. Je vindt er alle belangrijke info terug: wat moet je in orde brengen, hoeveel kost studeren, wat met je leerkrediet, toelatingsvoorwaarden, financiële steun enz. Je kan je inschrijving volledig online afronden.

Contact

 • Erasmushogeschool Brussel 
 • campus Jette
 • Laarbeeklaan 121, 1090 Jette