Wat is het verschil tussen de types opleidingen?

Basisopleidingen

  • Graduaat

  • Professionele bachelor

  • Academische bachelor en master (in de Kunsten)

Graduaat (HBO5, Associate Degree)

Met een graduaat behaal je op anderhalf of twee jaar een diploma hoger onderwijs. De opleidingen werken heel nauw samen met het werkveld en bestaan voor 1/3 uit werkplekleren. Heb je een graduaatsdiploma, en wil je graag verder studeren, dan kan je vaak vrijstellingen aanvragen voor een bachelor. Meer info hierover vind je op de opleidingspagina’s.

De graduaten maakten tot voor kort deel uit van de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO), maar zijn nu volledig geïntegreerd binnen de Erasmushogeschool. Je studeert dus af met een diploma van de hogeschool.

De huidige graduaten mag je niet verwarren met die van de jaren ’80 en ’90 van vorige eeuw. Toen droeg een aantal bacheloropleidingen ook de naam graduaat. Zo is het voormalige graduaat Informatica (zogenaamd A1, een driejarige opleiding van 180 studiepunten) vandaag een bachelor Toegepaste Informatica. Vandaag is een graduaat Informatica een opleiding van maximaal 120 studiepunten (de voormalige A2).

Een HBO in Vlaanderen is trouwens anders dan die in Nederland. Het Nederlandse HBO6 komt daar qua onderwijsniveau overeen met een professionele bachelor. Een graduaatsopleiding heet in Nederland een Associate Degree (AD).

Ontdek onze graduaatsopleidingen

Studenten in gesprek
Studenten in gesprek

Professionele bachelor

Een professionele bachelor is een praktijkgerichte opleiding van 180 studiepunten, die meestal gespreid wordt over drie jaar. Tijdens je opleiding zet je de theorie meteen om in de praktijk, door groepswerk, projecten en stages. Een bachelordiploma is heel gegeerd op de arbeidsmarkt.

Wil je na je bachelor verder studeren? Na het volgen van een schakelprogramma kan je meteen starten met een master. Sluit je bachelor inhoudelijk aan op je master, dan duurt een schakelprogramma meestal maar één jaar.

Voor onze professionele bacheloropleidingen aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en het RITCS dien je te slagen voor een toelatingsproef.

Ontdek onze PROFESSIONELE BACHELORS

Academische bachelor en master in de Kunsten

Wat is juist het verschil tussen een academische en een professionele bachelor? Een academische bachelor in de Kunsten is een kunstgerichte opleiding van 180 studiepunten. Het doel is om door te stromen naar een masteropleiding. Onze beide Schools of Arts, RITCS | Royal Institute for Theater, Cinema & Sound en het Koninklijk Conservatorium Brussel, bieden academische bachelors in de kunsten aan. Alle andere academische opleidingen worden door universiteiten aangeboden.

Een masteropleiding in de Kunsten (60 of 120 studiepunten) is in Vlaanderen altijd academisch. Je krijgt enkel toegang als je al een academisch bachelordiploma hebt of geslaagd bent voor een schakel- of voorbereidingsprogramma.

Verder kan je een academische bacheloropleiding ook volgen aan een universiteit. De focus ligt daar meer op wetenschappelijk onderzoek en theoretische kennis. En is bedoeld als voorbereiding op een master. De meeste studenten stromen na hun academische bachelor daarna effectief door naar een masteropleiding. Aan onze hogeschool kan je enkel binnen onze Schools of Arts voor een academische master kiezen.

Wil je starten met een academische kunstenopleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel of het RITCS, dan dien je te slagen voor een toelatingsproef.

Ontdek onze KUNSTOPLEIDINGEN

Studenten RITCS

Verder studeren

Banaba

Een banaba is een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding van 60 studiepunten. Je kan een banaba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten.

Volg je na je bachelor Hotelmanagement bv. nog een bachelor Toerisme- & Recreatiemanagement via een verkort traject, dan is dat geen banaba, maar een tweede bachelordiploma dat je aan je cv toevoegt.

Postgraduaat

Met een postgraduaat verbreed en verdiep je je professionele skills. Ze tellen minimum 20 studiepunten. Als je de opleiding volledig hebt afgerond, ontvang je een getuigschrift.

Microdegrees

Binnen het domein van boekhouden, informatiebeheer en juridisch-administratieve ondersteuning bieden we verschillende microdegrees aan. Na zo´n specifiek traject kan je de opgedane kennis direct toepassen binnen het werkveld. Je ontvangt per behaalde opleidingsonderdeel een creditbewijs en een overkoepelend attest voor de microdegree.

Bij- en nascholing

Bij- en nascholingen zijn korter van duur dan microdegrees of postgraduaten. Ze zorgen ervoor dat je de voeling met de praktijk niet verliest en de evoluties in je vakgebied op de voet blijft volgen. Na afloop ontvang je een attest.