Vragen over financiën

Wat kost studeren eigenlijk?

Als jouw dochter of zoon voor een modeltraject kiest (60 studiepunten), dan kost het academiejaar een dikke 900 euro. beursstudenten betalen ruim 100 euro, bijna-beursstudenten ongeveer 470 euro. Dit geldt ook voor de graduaten. Daar komen natuurlijk nog de uitgaven van boeken en materiaal bij. Dat is afhankelijk van de gekozen studie. Praat erover op een infodag of bij de inschrijving.

Kan ik een studietoelage aanvragen?

Via de Vlaamse overheid kan je extra studiefinanciering aanvragen voor zowel graduaten, bachelors als masters. Dat is onderworpen aan een aantal voorwaarden, zoals gezinsinkomen, nationaliteit of gekozen opleiding. Meer lees je op de website van departement onderwijs. Onze dienst studentenvoorzieningen Stuvo, helpt je hierbij graag op weg.

Wat gebeurt er met het Groeipakket (de kinderbijslag) van de student?

Als je zoon/dochter als student is ingeschreven voor minstens 27 studiepunten per jaar, heb je recht op een Groeipakket (kinderbijslag). De gegevens worden door ons elektronisch overgemaakt aan de afdeling Hoger Onderwijs, waarna het via de kruispuntbank gedeeld wordt met de  betrokken fondsen. Je moet hiervoor dus niets doen.

Kan mijn zoon/dochter geld verdienen tijdens het academiejaar?

Uiteraard. Via Stuvo kan hij of zij zich opgeven voor studentenjobs. Zij contacteren de student dan als er een aanbod is. Via ons Career Center kan je ook studentenjobs terugvinden. Het aantal dagen dat men als student mag werken is echter beperkt, ook het maximum bedrag dat men mag verdienen is beperkt. De VDAB heeft de voorwaarden om te werken als jobstudent samengebundeld.