EhB
Bij- en nascholing

Sportvoedingsadvies op maat geven - sportdiëtetiek 19-20

"Binnen dit opleidingsonderdeel zal aandacht worden besteed aan de voeding van zowel de recreatieve als van de topsporter. Er zal hierbij worden uitgegaan van de meest recente wetenschappelijke internationale aanbevelingen. Je leert deze aanbevelingen kritisch te analyseren en interpreteert hieruit welk advies geschikt is voor de sporter in functie van zijn/haar type sportbeoefening. Ook het gebruik van sportvoedingssupplementen komt aan bod en de risico's op een positieve dopingcontrole die dit al dan niet met zich meebrengt. Het uitwerken van enkele casussen geeft meer praktisch inzicht in de theorie.
Het programma is opgesplitst in 3 modules.
Externen die ingeschreven zijn voor de hele navormingscursus, volgen ook nog een derde module die wordt afgesloten met een bezoek aan het BLITS waar een praktisch inspanningslabo op het menu staat."

Attest

Na het beëindigen van deze opleiding ontvang je een attest (80% aanwezigheid).

Programma

Deze navorming gaat door op 8 lesdagen van 27 februari 2020 t/m 29 april 2020, zie programma hieronder.

Inleidingsmodule 1:  Inleiding fysieke activiteit

Inzicht in energieverbruik in rust en bij inspanning, fysiologische gevolgen van sport kunnen inschatten, een inspanningstest kunnen interpreteren, Inzicht in de biochemie van de inspanning, kennis van biometrie.

Module 2: Sportvoedingsadvies op maat kunnen geven, rekening houdende met een trainingsschema voor, tijdens en na de wedstrijd.

Kennis van internationale richtlijnen betreffende voeding bij sporters, bij teamsport, duursport en krachtsport. Deze richtlijnen kunnen toepassen in de praktijk (opstellen, uitrekenen van dieetadvies/menu) en kunnen aanpassen in functie van de individuele sporter.

Gezonde aanpak van gewichtsreductie en/of krachtverhoging.

Invloed van sportvoedingssupplementen, -drank en hydratatie op prestaties;

(Sport) Voedingsadvies bij kinderen/jeugd.

Module 3 (enkel voor cursisten navorming): Specifieke doelgroepen (topsporter, kinderen,…)

Antidoping, geneesmiddelen en voedingssupplementen

Inzicht in psychologische begeleiding van een sporter;

Sportvoeding bij de vegetarische sporter.
Anemie en ijzerdepletie.

Sportvoeding en diabetes.

Practicum inspanningsfysiologie: maximale inspanningstest met ergospirometrie en lactaatbepaling

Programma

Lesdata en locatie

Deze nascholing wordt aangeboden in 8 lesdagen.

De eerste 7 lesdagen gaan door op een donderdag en vinden allen plaats op de EhB-campus Jette, Laarbeeklaan 121, 1090 Jette. Startdatum is donderdag 27 februari 2020.

Het practicum op lesdag 8 vindt plaats op woensdag 29 april 2020 in het Brussels Labo voor Inspanning en Topsport (BLITS), VUB-campus, Pleinlaan 2, U-Residence, 1050 Brussel.

Het inschrijvingsgeld bedraagt 675 euro.

Cursusmateriaal en drank tijdens de pauzes inbegrepen.

Als erkende instelling is betalen met opleidingscheques mogelijk.
Educatief verlof is mogelijk.

Doelgroep

• Je hebt een diploma bachelor in de Voedings- en Dieetkunde of Verpleegkunde, een professionele bachelor Secundair Onderwijs – Lichamelijke Opvoeding.
  • Je hebt een academische bachelor/master Kinesitherapie, Farmacie, Biomedische Wetenschappen, Gezondheidswetenschappen, (Klinische) Psychologie,… of je volgt simultaan een dergelijke professionele of academische bacheloropleiding VDK, LO, …

Inschrijven doe je hier. Na inschrijving zal je een factuur ontvangen.

Nog vragen?