ICT in the lab 1
Bij- en nascholing

ICT in the lab 1

Voor wie

Wil je als laborant bijleren op vlak van de nieuwste IT-technieken in je vakgebied? Automatisering, databases, artificiële intelligentie, ook in het labo speelt het steeds meer een rol. In deze bijscholing geven we je de nodige basis.

Voor wie

Wil je als laborant bijleren op vlak van de nieuwste IT-technieken in je vakgebied? Automatisering, databases, artificiële intelligentie, ook in het labo speelt het steeds meer een rol. In deze bijscholing geven we je de nodige basis.

Hoe ziet de opleiding eruit

De job van medische professionals verandert in snel tempo.  Doorgedreven automatisering en de komst van artificiële intelligentie brengen nieuwe uitdagingen met zich mee.  Met de opleiding ICT in het lab, willen we op deze trend inspelen.  Medische professionals kunnen zich bijschaven met een set skills die cruciaal zijn binnen het hedendaagse werkveld.

Het eerste luik van deze cursus voorziet in een basis ICT en terminologie, een kennismaking met health information systems, eHealth en het belang van standaarden (HL7 en SNOMED CT) binnen dit domein. Daarnaast staan we stil bij enkele ethische issues die belangrijk zijn bij het opslaan en verwerken van medische data.

We voorzien voor alle cursisten in het tweede luik van de cursus een basis RStudio, een pakket met een stevige reputatie voor data analyse.  Ook in de medische wereld wint deze software aan belang. Hier worden namelijk grote hoeveelheden data gegenereerd en verwerkt, zoals patiëntengegevens, laboratoriumresultaten, beeldvorming en genetische informatie. Met de juiste technieken kunnen we betere diagnoses stellen, risico's voorspellen en behandelingen personaliseren. We beginnen met de basisprincipes van R, waaronder variabelen, functies, operatoren en datatypes. Vervolgens zullen we laten zien hoe we data kunnen importeren en manipuleren in R, en hoe we eenvoudige statistische analyses kunnen uitvoeren. We koppelen hier eveneens meteen enkele toepassingen binnen de medische wereld aan.

Als vervolg op deze navorming wordt ICT in the lab II (voor gevorderden) aangeboden.

Wat leer je

De student heeft kennis van en inzicht in:

 • ICT basics & terminologie
 • Het verschil tussen Computer Based Patient Records (CPR), Electronic Medical Records (EMR) en Electronic Health Records (HER)
 • Standaarden in EMR en EHR
 • Ethische overwegingen bij het verwerken en analyseren van medische gegevens
 • Inleiding R en RStudio
 • Analyse in R

Lesprogramma

Deze opleiding start in september 2023.  De sessies gaan telkens door op dinsdag in de voormiddag.

Maakt onderdeel uit van het postgraduaat Applied bio-informatics in research.

Programma

  Na je studie

  Attest

  Attest van deelname en slagen -  indien deelname aan evaluatievormen: 

  Schriftelijk examen (60%), werkstuk (40%)

  Deelnemers die vanuit het Postgraduaat ICT-Biotechnology voor dit onderdeel inschrijven en slagen(!), ontvangen een creditbewijs (voor 5 studiepunten). 
  Je kan op deze manier gespreid over meerdere jaren voldoende creditbewijzen verzamelen om (alsnog) een PG getuigschrift te bekomen als je in bezit bent van een bachelor- of masterdiploma.

  Waar heb je les

  Campus Kaai

  Nijverheidskaai 170
  1070 Brussel

  of

  Campus Jette

  Laarbeeklaan 121
  1090 Jette

  of

  Online

  Studiekosten

  Het inschrijvingsgeld bedraagt 450 euro.

  Inschrijven

  Klaar om je in te schrijven voor 'ICT in the lab 1'? Top!  Vanaf 24 juni 2023 kan je op deze pagina van start met je inschrijving.  Je kan je inschrijving volledig online afronden.

  Contact

  • campus Jette
  • Laarbeeklaan 121
  • 1090 Jette