speed dates
Verhaal

Onderzoekers van EhB krijgen 'food for thought'

Op 24 maart vond de 2de editie plaats van Food for Thought. Dit is een evenement dat een aantal keer per jaar wordt georganiseerd door de dienst Onderzoek en Dienstverlening van EhB. Onderzoekers van verschillende departementen brengen dan samen een bezoek aan een Brussels bedrijf, project of organisatie, gevolgd door een netwerkmoment en een informele lunch.

Deze keer brachten we een bezoek aan de werking van Atelier Groot Eiland. Atelier Groot Eiland is een grootschalig Brussels project waarvan de site gelegen is vlakbij het kanaal op de grens van de gemeentes Molenbeek, Anderlecht en Brussel. De organisatie helpt langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking om (terug) de weg te vinden naar de reguliere arbeidsmarkt via een opleiding van minimaal acht maanden. Deze mensen worden hier opgeleid, begeleid én aan het werk gezet in één van de commerciële bedrijfjes van het Atelier: de sandwichbar, het restaurant, de schrijnwerkerij, de verzendingsdienst, het biologisch landbouwbedrijf of het winkeltje. Jaarlijks worden hier zo’n 230 mensen begeleid en opgeleid tot gedegen werkkrachten die doorstromen naar de horeca, de bouw, de landbouw en andere sectoren. Op de koop toe worden alle producten die Atelier Groot Eiland aanbiedt ecologisch geproduceerd en gedistribueerd.

De rondleiding werd afgesloten met een lunch in hun restaurant Bel Mundo, waar het verse voedsel vanuit de achtertuin meteen werd geproefd en gesmaakt.  Na de lunch was er een korte speeddate-sessie, waar de onderzoekers de kans kregen elkaar wat beter te leren kennen en samenwerkingsmogelijkheden te verkennen over de grenzen van hun departement heen.