Meertaligheid @EhB

English version here

Week van de meertaligheid: Workshops tussen 19 en 23 februari 2024

Een meertalig perspectief op (hoger) onderwijs

Op 21 februari is het de Internationale Dag van de Moedertalen. We vieren dit door de Week van de Meertaligheid (19-23 februari 2024).  Zo’n 60% van  de EhB-studenten groeide op in een meertalige thuissituatie. Hoog tijd dus om in ons onderwijs volop in te zetten op de troeven van meertaligheid. 

Aftrappen doen we met de VUB door de lancering van het Charter voor Meertaligheid en Talige Diversiteit.

Vervolgens organiseren we samen met AP en HOGENT de hele week lezingen en workshops rond het belang van en aandacht voor taaldiversiteit in het onderwijs én in de maatschappij. Drie dagen, telkens van ca. 12u tot 14u, is een andere hogeschool gastheer.

Bekijk hieronder het programma en schrijf je snel in! Ook studenten zijn van harte welkom.

De precieze locaties ontvang je na inschrijving.

Dinsdag 20 februari

Wanneer en waar Workshop
12u – 13u 
@VUB 
 

Lancering van het Charter voor Meertaligheid en Talige Diversiteit, door EhB en VUB
 

  • Prof. Wim Vandenbussche (VUB): Het belang van een taalbeleid op maat van de Brusselse context
  • Prof. Jill Surmont (VUB): De Vlaamse paradox rond meertaligheid 
  • Anouk Vanherf (EhB): Goede praktijken in het onderwijs
  • Ondertekening van het Charter door Dhr. Dennis Cluydts, algemeen directeur EhB, en prof. Jan Danckaert, VUB-rector
14u -17u
@EhB, campus Kanal 
 

Workshop: Lesgeven in een vreemde taal - CLIL to the rescue pour tous
Kathleen Galle (Organisatie & Management) en Bram Deraedemaker (Tweetalige Lerarenopleiding Lager Onderwijs) 

CLIL staat voor Content and Language Integrated Learning. Het is een didactische aanpak waarbij je een niet-taalvak geeft in een andere taal dan de moedertaal van je studenten. Zo leer je ze niet alleen de vakinhoud, maar ook de taalvaardigheid.
In deze workshop maak je kennis met de principes en voordelen van CLIL. Je krijgt praktische voorbeelden en oefeningen om je eigen lessen te verrijken met CLIL. Je gaat ook creatief aan de slag en probeert zelf dingen uit.

Woensdag 21 februari

Waar en wanneer Workshop
09.30u – 11u
@AP Hogeschool, Campus LNI 
 

Workshop: Meertalig meesterschap met AI - Een nieuwe dimensie in professionele communicatie
Öznur Karaca (Taalbeleid AP en HOGENT)

In deze workshop verkennen we het gebruik van artificiële intelligentie, zoals ChatGPT, om meertaligheid in het onderwijs en de professionele wereld te ondersteunen.

We bespreken hoe AI meertalige competenties kan versterken, vooral in Nederlandstalige opleidingen waarin thuistalen als een meerwaarde worden gezien, maar met nog weinig aandacht de praktische toepassing van vakspecifieke kennis in verschillende talen.

13u -14u
Online (Teams)
 

Lecture: Multilingual Curricula (Engels + online)
By prof. Jo Angouri (Warwick University)

A Sociolinguist and Discourse Analyst, Prof. Angouri serves as the University-level Academic Director for Education & Internationalisation at the University of Warwick. Her research spans leadership, teamwork, organizational change, identity, gender, language, and sexuality studies. With a strong commitment to global citizenship, Prof. Angouri is actively involved in reshaping research-led education and fostering innovative multilingual curriculum design.

Vrijdag 23 februari

Waar en wanneer Workshop
09.30u – 11u
@HOGENT
 

Workshop: Meertalig meesterschap met AI - Een nieuwe dimensie in professionele communicatie
Öznur Karaca (Taalbeleid AP en HOGENT) 

In deze workshop verkennen we het gebruik van artificiële intelligentie, zoals ChatGPT, om meertaligheid in het onderwijs en de professionele wereld te ondersteunen.

We bespreken hoe AI meertalige competenties kan versterken, vooral in Nederlandstalige opleidingen waarin thuistalen als een meerwaarde worden gezien, maar met nog weinig aandacht de praktische toepassing van vakspecifieke kennis in verschillende talen.

12u - 14u
@ HOGENT
 

Lezing: Extra leerkansen voor leerlingen die de onderwijstaal onvoldoende beheersen: zes praktische bouwstenen + Show-and-tell: Screeningstool pluriforme identiteit 
Prof. Jordi Casteleyn (UAntwerpen) en Lena De Mol (IT & Digital Innovation, HOGENT)

Jordi Casteleyn is verantwoordelijk voor Vakdidactiek Nederlands, Vakdidactiek Nederlands niet-thuistaal en Postgraduaat Nederlands aan anderstaligen bij Universiteit Antwerpen, en voorzitter van het Leesoffensief 2.0. 

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen die de onderwijstaal onvoldoende beheersen, extra leerkansen krijgen? Hoe verwerk je taaldoelen in relevante lesthema’s? Dit zijn enkele vragen die elke leraar zich stelt. Het project Taaltrajecten heeft zes praktische bouwstenen ontwikkeld die de beste wetenschappelijke inzichten vertalen naar de klaspraktijk. Het project focust zich op het volledige leerplichtonderwijs.


Lena De Mol is lector (IT & Digital Innovation) en ontwikkelde een Reflectietool die studenten stimuleert om hun eigen culturele en linguïstische identiteit te verkennen. Zo zet zij in op een pluralistisch zelfbeeld door aan de slag te gaan met de thema's meertaligheid en interculturele competenties en door de link te leggen naar toekomstige werkplekken.

DOORLOPEND

Podcast Inspirerende hogeronderwijsverhalen

Te drukke agenda om een lezing of workshop bij te wonen, of op zoek naar meer?  Luister eens naar de podcast van EhB en HOGENT. In deze podcast delen we inspirerende praktijkverhalen over boeiende onderwijsthema’s. De eerste aflevering gaat over meertaligheid. 

Ik neem deel aan / I'll participate in:

20Feb - De presentatie Charter voor Meertaligheid en Talige Diversiteit / The Launch of the Charter for Multilingualism and Linguistic Diversity (in Dutch)
20Feb - Workshop "Lesgeven in een vreemde taal - CLIL to the rescue pour tous" / Teaching a foreign language - CLIL to the rescue pour tous (mainly in Dutch)
21Feb Antwerpen - Workshop Meertalig meesterschap met AI - Een nieuwe dimensie in professionele communicatie / Multilingual Mastery with AI - A New Dimension in Professional Communication
21Feb - Lecture Multilingual Curricula (in English)
23Feb Gent - Workshop Meertalig meesterschap met AI - Een nieuwe dimensie in professionele communicatie / Multilingual Mastery with AI - A New Dimension in Professional Communication (in Dutch)
23Feb - Lezing Meertalige leertrajecten + Show-and-tell: Screeningstool pluriforme identiteit / Multilingual Learning Trajectories + Show-and-tell: Screening tool pluriform identities (in Dutch)