Leraar worden - met of zonder ervaring

Ontdek onze educatieve opleidingen

Zin om leraar te worden? Of je nu recht uit het secundair onderwijs komt, of al een diploma of ervaring hebt, bij EhB heb je heel wat keuze.

Ik kom uit het secundair onderwijs

Voor schoolverlaters is het eenvoudig: welke leeftijd spreekt jou het meeste aan? Van daaruit kies je met welke educatieve bachelor je best start.

In een notendop:
  • Werk je graag met jonge kinderen die hun eerste, ontdekkende stapjes in de wereld zetten? Dan is het kleuteronderwijs jouw ding.
  • Ben je meer geboeid door de leeftijd tussen 6 en 12 jaar met het eerste lezen en rekenen en hou je van werken met jong talent? Kies dan voor het lager onderwijs.
  • Ga je liever voor een specifiek vak en voor een klas met leerlingen die al een mening hebben, die bewust voor een richting kiezen en al eens een kritische vraag stellen? Dan kies je voor het secundair onderwijs.

Ik heb al (levens)ervaring

Ben je de schoolbanken recent of al een poosje ontgroeid en heb je zin in een carrièreswitch? Steeds meer werknemers uit de privésector, maar ook zelfstandigen én kunstenaars, gooien het roer om en starten met een lerarenopleiding. Door het toenemende tekort aan leerkrachten in het kleuter-, lager en secundair (beroeps)onderwijs zijn deze zij-instromers dan ook broodnodig.

Er zijn verschillende wegen die leiden naar een lerarendiploma. We zetten ze op een rijtje:
  • Je hebt eerder al een (professioneel) bachelordiploma behaald? Dan kies je voor de verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs. Zo kun je je eerder verkregen expertises meenemen naar de klas en/of leer je nieuwe vakken aan. Een gesprek met onze studiebegeleiders is aangewezen.
  • Je wilt voor een kleuterklas of lagere schoolklas staan? Dan doorloop je het driejarig traject, en dat kan perfect in afstandsonderwijs. Heb je al een educatief diploma, dan kan het sneller. Bespreek het met een studiebegeleider.
  • Heb je zelf 3 jaar beroepservaring in een bepaald vak en wil je je kennis overdragen aan een nieuwe generatie scholieren in het beroepsonderwijs? In dat geval kies je voor de Educatieve Graduaatsopleiding.
  • Heb je al een diploma in de kunsten op zak en wil jij jouw liefde voor de kunsten doorgeven? Kies dan voor een van onze verkorte educatieve bachelors of masters in de kunsten en word verbindende kunstenaar-leraar!
  • Heb je een masteropleiding achter de rug (niet-kunsten), dan zijn er verschillende wegen. Het zijn de universiteiten die instaan voor die Verkorte educatieve masters. Je kunt ook een (verkort) traject doen bij zowel kleuter-, lager als secundair onderwijs en zelfs in bepaalde gevallen via de Verkorte educatieve bachelor. Bespreek het met een studiebegeleider.

Lang leve de integrale aanpak! Wablieft?

EhB maakt zich sterk dat de leraren die bij haar afstuderen, ánders in het leven staan. Dat komt doordat onze educatieve bachelors vertrekken van een integrale aanpak. Dat verdient een woordje uitleg.

Als je in je latere loopbaan moet werken en innoveren volgens de nieuwste pedagogische inzichten, is het essentieel dat wij jou tijdens je opleiding een leeromgeving aanbieden die deze nieuwe inzichten reflecteert. Drie pijlers liggen aan de basis van onze integrale aanpak:

• de ruimte als derde pedagoog
  • interconnectiviteit
  • 21st century skills
De ruimte als pedagoog

Wij willen de kracht van je leeromgeving ten volle tot uiting laten komen: flexibiliteit van de ruimte, mobiliteit van het meubilair en zichtbare uitstalling van materialen. Naast esthetisch aantrekkelijk, zorgen we dat de ruimtes ook intellectueel stimulerend zijn. Ze moeten je goesting geven om te verkennen, te onderzoeken, te experimenteren, te co-creëren, vragen te stellen en problemen op te lossen, elk op je eigen ritme.

Interconnectiviteit

Onze opleidingen maken deel uit van een brede campus waarin we elke leermogelijkheid niet alleen in het gebouw, maar ook daarbuiten ten volle willen benutten. De stad, of het nu Brussel, Diest of Leuven is, is met al haar kosmopolitische kenmerken, uitdagingen en opportuniteiten immers een krachtige leeromgeving. Zo ontwikkel jij je tot een meertalige en ondernemende wereldburger die actief deelneemt aan een interculturele dialoog.

21st century skills

We zetten sterk in op de 21st century skills. We werken gericht aan deze vier vaardigheden: samenwerking, communicatie, IT-skills en sociaal en/of cultureel bewustzijn. Daarnaast laten we je groeien in je creativiteit, productiviteit, kritisch denken en probleemoplossend handelen. We focussen ook op collaboratief leren en cultuursensitiviteit.