sportdiëtist voedings- & dieetkunde
Persbericht

Unieke opleiding tot sportdiëtist

Vanaf academiejaar 23-24 kan je bij EhB met de bachelor Voedings- & Dieetkunde afstuderen als sportdiëtist. Zo zijn we de enige opleiding tot diëtist in Vlaanderen en Brussel waar je meteen na afstuderen aan de slag kan als sportdiëtist en niet nog een aanvullende opleiding moet volgen. 

Eten om te winnen

Optimaal en gepersonaliseerd voedingsadvies is cruciaal geworden binnen de topsport. De tijd dat wielrenners hun drinkbussen vulden met eidooiers en cognac ligt gelukkig reeds lange tijd achter ons. Wie nu vandaag Remco Evenepoel en vele anderen aan het werk ziet, kan alleen besluiten dat het nutritionele aspect binnen de sportbeoefening niet is blijven stilstaan. Carbo-loading, hoogwaardige eiwitten en prestatieboosters als rode bietensap, creatine en cafeïne hebben hun intrede in de sportwereld gemaakt, op zoek naar dat enige hogere doel. "Maar ook voor de recreatieve sporter kan een goede voedingsbegeleiding het verschil maken en in praktijk zorgen voor een snellere recuperatie, minder risico op blessures en dus ook betere sportprestaties” zegt opleidingshoofd Katrien Van Beneden.  

Keuzetraject sport

Met het keuzetraject zullen studenten zich kunnen verdiepen in de relatie tussen sport en voeding. We gaan onder meer in op de basis van inspanningsfysiologie, de bewegingsdriehoek, trainingsleer en sportdiëtetiek. Een ander belangrijk onderwerp is antropometrie, waar studenten leren sporters op te meten en te wegen. Om de lichaamssamenstelling te bepalen werken we samen met de faculteit lichamelijke opvoeding en kinesitherapie van de VUB. 

“Onze studenten gaan in het tweede jaar één of meerdere sporters opvolgen,” vertelt het opleidingshoofd: “hier legde de opleiding reeds contact met Sport Vlaanderen. Binnen het project ‘Adviseren van sporters’ werken studenten een voedingsdossier uit voor een sporter.” Verder is er aandacht voor sportdiëtetiek bij blessures en medische problemen. Voedingsadviezen bij sporters uit verschillende gewichtsklassen en extreme sporters (ultra-endurance), alsook aandacht voor eetstoornissen behoren tot de topics. “We willen met dit keuzetraject een vervolg bieden voor leerlingen die in het secundair onderwijs sport als studiedomein kozen.”  

Contact: Katrien Van Beneden - 0484 62 94 10 
Piet De Pauw – 0473 42 15 24 

Goede voeding kan een middelmatige atleet niet naar de top brengen, maar slechte voeding kan een topatleet wel middelmatig maken.

Prof Asker Jeukendrup
Team NL Performance Manager Nutrition
Deel dit