opera leedberg
Persbericht

Unieke Community Opera Leedberg voor meer dan 70 internationale onderwijsprofessionals - Persbericht

Van 3 tot 5 december 2018 opent de Erasmushogeschool Brussel (EhB) haar deuren voor de International Days. Meer dan 70 docenten uit ruim 20 landen komen naar de hogeschool om aan de studenten les te geven. Alle vakgebieden komen aan bod, van kunsten tot vroedkunde. Om hen de bijzondere vibe van Brussel te tonen, heeft de hogeschool, samen met haar School of Arts het Koninklijk Conservatorium Brussel, de unieke Opera Leedberg vormgegeven, die bovendien openstaat voor alle Brusselliefhebbers.

De International Days openen op 3 december 2018 met een speech van Europees president emeritus Herman van Rompuy. Samen met de studenten en het personeel van de Erasmushogeschool Brussel, verdiepen de internationale gasten zich vervolgens in het thema van “Urban Challenges in Education”. Op 4 en 5 december volgen tientallen workshops en lessen door de buitenlandse gastdocenten voor de studenten van EhB, RITCS en het Conservatorium. Voor EhB is dit een manier om alle studenten een internationale ervaring mee te geven. Niet iedereen is immers in staat om in het buiteland les te volgen of op stage te gaan.

Op 4 en 5 december staat ’s avonds het community-project Opera Leedberg gepland. Dit is een organische cross-over tussen mensen en culturen die achtergrond, leeftijden en schoolpoorten overschrijdt. Zang, jazz, klassieke en historische muziek wisselen er elkaar af in een wervelende live voorstelling, waar professionele muzikanten en solisten het podium delen met de bredere samenleving. De productie is een samenwerkingsverband tussen hogeschool en minderheidsgroepen en draagt bij tot de uitstraling van de Brusselse grootstad en het overbruggen van diens tegenstellingen en verschillen. 

Het concept van de opera Leedberg is ontstaan in februari 2018 in de gemeente Roosdaal in een secundaire school. Op 4 en 5 december zullen leerlingen zijn uit het Brussels basis-, secundair, en deeltijds kunstonderwijs die samen met studenten, docenten en personeel van de Erasmushogeschool Brussel deze nieuwe opera in het Koninklijk Conservatorium Brussel. 

Philippe Lamouris componeerde de opera, Hildegard De Vuyst (KVS, Alain Platel, Festival de Marseille) is verantwoordelijk voor de regie; het libretto werd geschreven door Monique Janssen en is gebaseerd op een historische Brabantse legende. Het symfonisch orkest en koor van het Conservatorium evenals internationale solisten werken nauw samen met de “community” om een unieke operavoorstelling te creëren. 

Praktisch

Data: 4 december om 19u (volzet), 5 december om 20u
Locatie: Concertzaal Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapstraat 170, 1000 Brussel

De operavoorstelling is volledig gratis, reserveren is verplicht. De opera wordt ondertiteld in het Engels. 
Het event is gratis, staat open voor iedereen en kan rekenen op de steun van de VGC. 
Reservatie verplicht via www.ehb.be/operaleedberg

Perscontact

Kathleen Coessens (directeur Koninklijk Conservatorium Brussel, kathleen.Coessens@ehb.be
Philippe Lamouris (componist): Philippe.Lamouris@ehb.be
Monique Janssen (coördinator): Monique.Janssen@ehb.be
 

Deel dit