
Tuur De Keyser wint de Blikveld studentenaward
Elk jaar reikt BLIKVELD in samenwerking met BALA een prijs uit aan verdienstelijke studenten van elke landschapsschool in België. Voor de Erasmushogeschool Brussel, kreeg Tuur De Keyser het afgelopen jaar (2023-24) deze prijs toegekend. Tuur heeft zich tijdens de opleiding Landschaps- en tuinarchitectuur bewezen als een zeer gedreven student. We stelden hem enkele vragen!
Wat gaf de doorslag om te kiezen voor de opleiding van landschaps- en tuinarchitectuur?
Van jongs af aan voel ik me het meest thuis in de buitenlucht en ben ik gefascineerd door de natuur. Deze passie inspireerde me om na mijn secundaire vooropleiding in Bouwwetenschappen een nieuwe stap te zetten richting het ontwerpen met groen en het vormgeven van buitenruimtes. De technische kennis die ik tijdens mijn vooropleiding heb opgedaan, bleek een waardevolle basis voor mijn verdere ontwikkeling tot landschapsarchitect. Een belangrijke inspiratiebron voor deze keuze was mijn goede vriend en inmiddels collega-landschapsarchitect Lars Verlinden. Tijdens onze gezamenlijke schooltijd bracht hij me in aanraking met deze opleiding, wat mij het laatste zetje gaf om de wereld van landschapsarchitectuur te verkennen.
Wat spreekt je aan in het thema landschap?
In het secundair onderwijs leerde ik technische plannen maken voor gebouwen en constructies, elementen die na voltooiing statisch blijven. Bij landschappen is dat heel anders; zij zijn voortdurend in beweging en ondergaan continu veranderingen. Wat dit vakgebied zo inspirerend maakt, is de unieke kans om mee te bepalen hoe die veranderingen zich ontwikkelen.
De veelzijdigheid en de manier waarop een landschap ontstaat, zijn complexe maar bijzonder boeiende onderwerpen voor mij. Deze factoren geven een landschap zijn eigenheid en bepalen het uitzicht ervan. Wanneer je met deze elementen rekening houdt en de gebruiker van het landschap in gedachten houdt, ontstaat er een robuust geheel. Als alles samenkomt in het ontwerpproces, geeft dat een gevoel van voldoening.
Welke zaken uit je opleiding zijn belangrijk geweest in functie van jouw kijk op het landschap? Wat uit je Bacheloropleiding zal je het meeste bij blijven?
Tijdens de opleiding lag de focus vaak sterk op de analyse. Dit is een essentieel onderdeel van het ontwerpproces. In mijn ogen kun je pas een passend ontwerp of plan maken als je het te ontwerpen landschap of de ruimte volledig begrijpt, inclusief de context waarin het zich bevindt. Dit was iets waar ik me voor de opleiding totaal niet mee bezighield.
Een andere grote passie die ik tijdens de opleiding heb ontwikkeld, is beplanting. Nu ik er eenmaal mee in aanraking ben gekomen, kan ik er niet genoeg van krijgen. Het heeft me enorm getriggerd om bij te blijven leren, nieuwe soorten te ontdekken en uit te testen.
Welke uitdagingen zie je voor landschaps- en tuinarchitectuur in de toekomst, in Vlaanderen en daarbuiten?
Nog bewuster omgaan met het landschap en de groene ruimtes, verder bestaande corridors behouden en uitbreiden om de versnippering van Vlaanderen verder tegen te gaan. Daarnaast geloof ik dat we de maatschappij nog meer bewust moeten maken van de positieve invloed van groen op allerlei schalen, van een klein tegeltuintje tot nationale parken.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste kernkwaliteiten die een landschaps- en tuinarchitect moet bezitten?
Een nuchtere kijk op de omgeving, logisch inzicht, ruimtelijk bewustzijn en het vermogen om een holistisch geheel te creëren. Een goede landschapsarchitect kan een uniek en robuust plan opstellen dat rekening houdt met fauna, flora en de omgeving.
Hoe ziet jouw (nabije) toekomst eruit?
Na mijn boeiende stage bij Ars Horti en de bachelorproef ben ik recent aan de slag gegaan bij Tuinen Peeters. In dit dynamische bedrijf vervul ik een combinatie van creatieve en technische taken, wat voor mij een ideale balans biedt tussen binnen- en buitenwerk. Ik krijg bovendien de kans om mijn kennis over beplanting, en in het bijzonder over bomen, verder uit te bouwen. Eén dag per week volg ik opleidingen en cursussen om op termijn het examen voor European Tree Technician af te leggen.

