We worden overspoeld door voedingsadvies van voedingsgoeroes, gezondheidsconsulenten, BV’s enz… Heel wat mensen zijn het noorden kwijt en weten door verwarrende en foute voedingsadviezen, modediëten, superfoods, en hypes niet meer wat gezonde voeding is.
Onze docenten en studenten Voedings- & Dieetkunde onderschreven daarom mee een vrije tribune in het weekblad Knack.
Wetenschappelijk
De docent voedings- en dieetkunde leggen uit waarom die oproep er kwam: “Tegenwoordig heeft zowat iedereen die iets van voeding meent te kennen zijn advies klaar over voeding. Elke voedingsgoeroe heeft zijn eigen visie op een gezond voedingspatroon. Helaas zijn de visies van die mensen zelden of nooit wetenschappelijk onderbouwd. Dat is net het grote verschil met voedingsadvies gegeven door een diëtist. Ons advies is wetenschappelijk onderbouwd en gestoeld op onderzoek. Onze studenten leren op een wetenschappelijk onderbouwde manier patiënten of klanten degelijk voedingsadvies geven. Daarbij benadrukken we ook dat er geen snelle oplossingen zijn. Gezonder gaan leven brengt een gedragsverandering met zich mee. Gedragsveranderingen vergen altijd tijd.”
Meer dan vermageren
Wanneer mensen het over diëten of diëtisten hebben, denken we vaak aan vermageren of gewicht verliezen, terwijl dit slechts een klein deel uitmaakt van het beroep van diëtist. Volgens de docenten mag ook aan deze perceptie een einde komen: “We houden ons niet enkel bezig met vermageren. De diëtist is een erkend paramedisch beroep. We helpen heel wat mensen verder, ik denk bijvoorbeeld aan patiënten met diabetes, de ziekte van Crohn, kanker, voedselallergie, mucovisidose, nefropathie,… Deze mensen hebben heel wat specifieke noden en vragen naar voeding toe. We spelen hier als beroepsgroep een cruciale rol.”