Studenten vroedkunde in het buitenland
Verhaal

Het mooiste beroep in het buitenland

Maar liefst 12 van onze studenten vroedkunde trekken vanaf deze week op stage naar het buitenland. Ze krijgen een unieke kans om zwangerschap en bevalling op een andere manier te leren kennen. Volg hun avonturen op Instagram.

Een andere wereld

De studenten trekken naar Senegal, Tanzania, Cambodja, Uganda, Gambia en Marokko. In de verschillende van deze landen in de zorg totaal niet te vergelijken met de zorg in België. “In de meeste ziekenhuizen is er niet altijd een gynaecoloog of pediater aanwezig en moet men zich behelpen met wie er wel aanwezig is,” zegt Leen Boersma docente vroedkunde die de studenten naar de buitenlandse stage begeleidt. “Bovendien worden zwangere vrouwen ook nauwelijks opgevolgd. Er zijn vooraf geen consultaties of onderzoeken geweest. De vrouwen komen gewoon naar het ziekenhuis om te bevallen. Vaak doen ze dat zelfs helemaal alleen. Na hun bevalling keren ze trouwens na zes uur alweer naar huis. Voor de studenten is dat een grote aanpassing. Ze komen na de stages die ze in België liepen in een andere wereld terecht.”

Goed klaargestoomd

De studenten kunnen zich vanaf het tweede jaar aanmelden voor een buitenlandse stage. In hun derde jaar kunnen ze dan voor 8 of 13 weken vertrekken. Doorheen de opleiding worden de studenten goed voorbereid op de stage. “De studenten krijgen een aantal sessies met de basics: wat kunnen ze verwachten? Hoe ziet een bevalling er daar uit? Er is ook veel minder materiaal aanwezig dan in België, ook daar bereiden we hen op voor. Daarnaast zijn er ook de praktische zaken zoals procedures bij een prikongeval of besmetting, “ aldus Leen Boersma, “De studenten oefenen een aantal technieken zoals onder andere hechten opnieuw in. Tijdens de UCOS-dag wordt er gefocust op het culturele aspect. Welke foto’s mogen studenten nemen? Hoe gaan ze om met armoede,… Tenslotte moeten we ook benadrukken dat studenten er studenten blijven. Ze kunnen af en toe wel eens een suggestie doen. Dikwijls hebben ze wat meer kennis dan de lokale vroedvrouwen. Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat ze als student een beleid in een ziekenhuis gaan bijsturen. Ze moeten meedraaien binnen de lokale gebruiken.”

Je kan de avonturen van onze studenten ook volgen op Instagram:
Charlotte en Carol Ann in Cambodja
Gentille in Uganda