Mycelium
Verhaal

Het blauwe mysterie ontrafeld

Er zijn kunstenaars die schilderen of etsen, maar Roberta Gigante creëert kunst met mycelium. Dat is een netwerk van schimmeldraden. Ze doet dit in ons Open BioLab op campus Jette.

Beschimmelde kunst

Roberta Gigante is een Italiaanse kunstenares die momenteel in Gent woont. Ze is een multimediale artieste die eerder al aan de slag ging met geluidsinstallaties en interventies in de openbare ruimte tot sculpturen met glazen bollen, neonsculpturen en klassiek ogende werken op papier. Vandaag zit ze in een proces dat uiteindelijk zal leiden tot kunst gemaakt van schimmel: “Ik ben altijd erg geïnteresseerd in materie en hoe je samen met die materie iets kan creëren.” aldus Roberta. 
Ze studeerde Visual and Performing arts in Venetië en behaalde later ook nog een master in Urban Space in Brussel. Maar in de middelbare school volgde ze een wetenschappelijke opleiding: “Ik had ook wetenschapper kunnen worden. Mijn moeder was ingenieur en dankzij haar was ik altijd erg gefascineerd door labo’s en planten,” vertelt Roberta, “het is misschien dankzij die achtergrond dat ik op het idee kwam om kunst te maken met mycelium.”

Voetstappen op het strand

Via een andere bio-kunstenares ontdekte ze ons Open BioLab. Na een korte inleiding in de microbiologie door onderzoeker Tom Peeters kon ze aan de slag. Roberta probeert in het laboratorium een blauwe kleur na te maken die een bepaalde schimmel in de natuur produceert: “Eens ik de kleur heb kunnen produceren, kan ik er dan verder mee aan de slag. Ik wil er dan tekeningen op papier mee maken. Die tekeningen moeten tonen hoe de kleur biologisch op papier kan verschijnen. Een beetje zoals voetstappen op het strand. Maar de kleur kan misschien ook gebruikt worden in textiel.” zegt de kunstenares. Het is een traag proces waarbij ze elke week naar het Open BioLab gaat om te kijken hoe de resultaten staan. Bovendien is er in dit vakgebied nog maar weinig onderzoek gedaan. Een interessante vorm van creëren vindt ze zelf: “Wetenschap is voor mij vaak te gefocust op wetenschap zelf. Terwijl wetenschap ook voor heel wat andere dingen gebruikt kan worden, waaronder kunst.”
 

Deel dit