Griet in Washington
Verhaal

Griet op academic semester in Washington

Mijn ervaring hier in Washington valt moeilijk samen te vatten in een woord. Van een interessante stageplaats, professionele ontwikkeling dankzij ELO's (Extended Learning Opportunities) en LEAD lessen op vrijdagen, netwerken tot de cultuurschok met de Amerikaanse maatschappij en allerlei citytrips... Het is een heel brede ervaring!

Ik ben hier voor een academic semester. Van maandag tot donderdag loop ik stage bij een non-profit organisatie, Public Citizen, die advocacy doet. Samengevat strijdt Public Citizen op een enorm breed draagvlak tegen 'corporate greed' en voor 'ethical processes in politics, health care, global trade'.

Public Citizen


De organisatie specialiseert zich in verschillende branches zoals gezondheidszorg, het democratisch proces binnen de Amerikaanse politiek, wereldwijde handelsverdragen... Dit doen ze door te werken met verschillende researchgroepen die voortdurend bezig zijn met nieuwe studies en rapporten om aan de hand daarvan contact te zoeken met Amerikaanse politici en hun voorstellen in nieuwe wetten te integreren.

Ook hebben ze een 'litigation' tak die zich bezig houdt met het aanspannen van rechtszaken allerlei. Zo vertegenwoordigen ze bv. gewone burgers die zich anders niet zouden kunnen verdedigen tegen 'corporate greed' - situaties waarin een groot bedrijf als Louis Vuitton een kleine winkel die geparodieerde Vuitton handtassen verkoopt voor de rechtbank daagt.

Zonder Public Citizen's steun zouden die mensen onterecht een rechtszaak verliezen omdat ze de kosten niet kunnen dragen of niet weten hoe ze zich moeten verdedigen. Maar ook tegen grote politieke krachten spant PC rechtszaken aan - zo waren we de eerste die een rechtszaak aanspande tegen Trumps "fake national emergency". Wat die verklaring op een namiddag teweeg bracht in onze press room was ongezien.

Ambitieuze omgeving

Als stagiaire op de communicatieafdeling hou ik me bezig met allerlei press releases, advisories, spokesmanship training, press outreach, protesten op Capitol Hill. Ik woon ook hoorzittingen bij op de Hill die aan het werk van PC gerelateerd zijn. Daarnaast hou ik me bezig met de social media van PC, werk ik aan graphics, tweets, video's etc.

De stage is enorm gevarieerd en heel interessant, ik ga elke dag met goesting naar het werk. Ik ben naar Washington gekomen omdat ik graag in een ambitieuze omgeving stage wou doen, die me meer richting geeft binnen mijn vakgebied en die me professioneel klaarstoomt voor het echte werkveld. Dat heb ik hier zeker gevonden. 

Les in het Washington Center

Op vrijdag en woensdagavond heb ik lessenreeksen, LEAD sessies, die ingaan op professionele ontwikkeling. Een van de belangrijkste aspecten van die lessen is de focus op elk individu - de leerkrachten proberen ieders sterktes te ontdekken, het professioneel profiel van elke student vast te stellen enzovoort. Dit alles om elke student op zijn of haar manier klaar te stomen voor het werkveld en zichzelf professioneel te laten begrijpen - want enkel op die manier kan je echt voor een job gaan die bij je past.

Naast die professionele ontwikkeling op het werk en in de lessen van The Washington Center, geniet ik hier ook van citytrips en bezoekjes. Ik bezocht New York met een paar vrienden (waaronder Nicolas, de andere Belg die hier zit), ik heb een typisch Amerikaanse basketbalwedstrijd gezien, musea bezocht, de meest vettige Amerikaanse frieten met kaas en bacon gegeten...

De Belgische blijven natuurlijk beter.  Ik voeg wat foto's bij als sfeerbeeld die hopelijk laten zien hoe het hier gaat.

Inschrijven voor deze opleiding?

Schrijf je in

vakantiefoto washington
Deel dit